Array

Farurile consuma 5% din combustibil

faruriFord a demonstrat faptul ca o masina consuma cu 5% mai mult daca sunt utilizate sistemele de iluminare interioara si exterioara.

Ford a anuntat ca, in medie, 5% din consumul actual al masinilor pe care le conducem este generat de energia necesara alimentarii farurilor, stopurilor si celorlalte lumini conexe acestora.

Mahendra Dassanayake, unul dintre specialistii Ford in tehnologie, explica: “De fiecare data cand o masina functioneaza, sistemele electrice au nevoie de putere iar acea putere vine din alternator. Alternatorul este actionat de o centura legata de motor si, ca fiecare element legat de motor, aceasta consuma o anumita cantitate de putere din capacitatea totala a propulsorului. Pentru a mentine performantele la acelasi nivel in paralel cu adaugarea unor surse care cheltuiesc energie, este nevoie de mai multa putere si, deci, de mai mult combustibil ars”.

Specialistul Ford afirma ca unul dintre modurile de reducere a consumului este eliminarea, pe cat posibil, a sistemelor parazite de absorbtie a puterii motorului. Acesta este, de altfel, motivul pentru care marii constructori se orienteaza spre sisteme de asistare electronica a directiei, care tind sa inlocuiasca deja clasicele directii hidraulice mecanice (in primul caz, directia “fura” putere de la motor doar in cazurile de necesitate extrema). De asemenea, unul dintre marii consumatori de energie este sistemul de iluminare (atat exterioara cat si interioara), care incepe insa sa recupereze prin instituirea “dictaturii LED”. Becurile de tip LED utilizeaza o cantitate de energie evident mai mica pentru a produce aceeasi cantitate de lumina.

Sursa: Automarket

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente