Potrivit britanicilor, auto-ritatile au esuat lamentabil in evaluarea corecta a efectelor pe care le va avea incalzirea globala asupra populatiei lumii. Una din crizele secolului 21, ale carei proportii reale nu sunt dezvaluite, este cea privind lipsa acuta a apei, spun expertii britanici.
Astfel, acestia acuza faptul ca nimeni nu vorbeste insistent despre „piata mondiala a apei”, unde cererea a depasit de mult timp oferta. In acest sens, raportul arata ca Australia, care, pana in urma cu doi ani, era cel mai mare „exportator” de apa, a fost nevoita sa-si reduca exporturile cu mai mult de jumatate, din cauza secetei.
Cu aceeasi situatie se confrunta si Ucraina, un alt stat care dispunea, la un moment dat, de resurse de apa suplimentare, spun autorii raportului.
Acestia avertizeaza, de asemenea, asupra panicii pe care o poate genera lipsa unui element vital cum este apa. De pilda, in Dhaka, sute de oameni au protestat, zilele trecute, fata de restrictiile impuse de autoritati in utilizarea apei potabile. Cei 11 milioane de locuitori din capitala Bangladeshului sunt nevoiti sa stea la coada ore intregi pentru a-si primi portia de apa de baut. Nevoia de apa potabila a locuitorilor din Dhaka este de 2,25 miliarde de litri, iar in acest moment nu pot fi asigurati decat 1,5 miliarde de litri de apa.
Sursa: Adevarul