Numarul fermierilor care au optat pentru agricultura ecologica a crescut, pana acum, de la un an la altul. Unul dintre motive a fost acela ca proprietarii de teren sau ferme care intra in sistem primesc subventii de la stat. Cu toate acestea, in ultima vreme, numarul solicitantilor incepe sa se stabilizeze, iar unii decid chiar sa renunte. Asta in timp ce Ministerul Agriculturii anunta amenzi pentru cei care incalca regulile pe care s-au angajat sa le respecte.
Hotararea Guvernului nr. 131 din acest an este cea care stabileste masurile si sanctiunile necesare, pentru respectarea “Regulamentului european” din 2007, privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice. Autoritatile din domeniul agriculturii hunedorene spun ca emiterea actului normativ a fost facuta pentru ca toate statele membre ale Uniunii Europene au instituit un sistem de control pentru sectorul agricultura ecologica. Mai mult, inspectorii care au facut verificari au descoperit in piete folosirea frauduloasa a termenilor de “ecologic”, “biologic”, “organic”. Etichetele si materialele publicitare induceau in eroare consumatorul, produsele nefiind obtinute in conformitate cu regulile de productie ecologica. De asemenea, au fost constatate cazuri frecvente de nerespectare de catre operatori a regulilor privind productia ecologica. “Tinand cont de faptul ca in productia ecologica, dar mai ales pe piata produselor agroalimentare au fost constatate incalcari ale prevederilor legale pentru care nu existau masuri coercitive reglementate la nivel national, s-a impus stabilirea sanctiunilor impotriva operatorilor economici care vand produse ecologice fara respectarea prevederilor legale si folosesc fraudulos in etichetarea produselor mentiunea de: «ecologic», «biologic», «organic» sau a abrevierilor acestora, precum «bio» si «eco». Odata cu aceste amenzi, vom putea garanta consumatorilor ca produsele ecologice au fost realizate in conformitate cu cerintele impuse de legislatia comunitara”, explica Dumitru Bortas, seful Serviciului Inspectii, din cadrul Directiei pentru Agricultura a Judetului Hunedoara (DADR). Potrivit Hotararii 131, amenzile sunt cuprinse intre 10.000 si 35.000 de lei, in functie de gravitatea nerespectarii regulilor privitoare la productie, procesare, depozitare, distributie, import, inregistrari obligatorii si evidente ale fermelor.
S-au inscris, dar s-au retras
Autoritatile in domeniu precizeaza ca operatorilor care folosesc fraudulos termenii “ecologic”, “biologic”, “organic” sau abrevierile acestora, ca marci comerciale la produse care nu sunt obtinute in conformitate cu regulile de productie ecologica, li se va aplica, pe langa amenda contraventionala, si o sanctiune contraventionala complementara, de oprire temporara de la comercializare a produselor. Introducerea sanctiunilor vine dupa ce, datorita masurilor de sprijin financiar destinate sectorului de agricultura ecologica, numarul fermierilor inregistrati in sistem a crescut, odata cu frecventa incalcarii prevederilor legale. Potrivit sefului Serviciului Inspectii, din cadrul Directiei pentru Agricultura a Judetului Hunedoara, numai anul trecut, in baza de date a Directiei pentru Agricultura Hunedoara, s-au inscris aproape 1.200 de hunedoreni care doreau sa faca agricultura ecologica. Pentru ca nu au reusit sa indeplineasca toate conditiile impuse, aproximativ 15 la suta dintre fermieri au renuntat si s-au retras.
Tot mai multi vor ecologic
Numarul agricultorilor care au vrut sa deschida o mica ferma ecologica a crescut de la un an la altul. Statisticile DADR arata ca, daca in anii 2008 si 2009, doar 50 de hunedoreni au vrut sa intre in sistem, in 2010 numarul solicitantilor s-a dublat. In 2011, numarul cererilor s-a mai dublat o data, iar anul trecut baza de date inregistra un numar de 10 ori mai mare de producatori, procesatori, comercianti si importatori, comparativ cu anul 2010! De altfel, agricultura ecologica din Romania are in prezent un ritm de crestere anual de 23 la suta. Daca in anul 2010 existau in jur de 3.150 de operatori in sectorul de agricultura ecologica, in 2011 numarul acestora a crescut de trei ori, pentru ca, in 2012, acesta sa depaseasca cifra de 26.700 de operatori implicati in productia, procesarea si comercializarea produselor ecologice. Autoritatile recunosc ca multi hunedoreni au vrut sa devina “producatori organici” si pentru ca au putut beneficia de subventii consistente.
Consumul “bio” intern e de numai 2 la suta!
De exemplu, proprietarul unei ferme cu o suprafata de pana la cinci hectare de teren primeste un ajutor de 540 de euro pe exploatatie, potrivit lui Dumitru Bortas.
Cine are intre 5,1 si 20 de hectare primeste putin peste 610 euro, iar proprietarii de ferme care se intind pe suprafete mai mari de 21 de hectare primesc 510 euro pentru exploatatia lor. In judetul Hunedoara autoritatile estimeaza ca 70-80 la suta din totalul fermierilor care produc “bio” sunt apicultorii. Stuparii sunt cel mai bine organizati si, in plus, au o excelenta piata de desfacere in Germania, Franta sau Italia, unde mierea romaneasca “curata” este foarte cautata si apreciata. Din pacate, desi cifrele arata ca aproape 70 la suta dintre produsele provenite din mediul rural pot fi catalogate ca naturale, deci ecologice, consumul intern de produse organice reprezinta doar 2 la suta din totalul alimentelor pe care le punem pe masa!
Se poate trai bine din agricultura ecologica
Petru Miclos este presedintele Asociatiei “Humanitas Pro-Vita” din Folt si “inventatorul” unei branze maturate, unicat in Romania, produsa in regim de agricultura ecologica, pe care o vinde cu pana la 150 de lei pe un kilogram, mai ales in marile orase ale tarii, dar si in Franta si Italia. A inceput in urma cu noua ani, cand s-a inscris in sistemul de agricultura ecologica. “Noi nu am primit niciun ban, ca pe atunci nu se primeau subventii. Am inceput cu niste elvetieni, care au vrut sa faca aici agricultura in sistem biodinamic, cum faceau la ei. Insa, dupa primul an, ne-am dat seama ca nu o sa functioneze. Erau necesare niste stropiri cu solutii speciale, pe care trebuia sa le aduc din alta parte, asa ca am decis sa merg pe agricultura ecologica”, explica Petru Miclos. A introdus cele aproximativ patru hectare in sistem, iar doi ani a durat conversia. Pentru cine nu stie, conversia inseamna sa lasi, pur si simplu, terenul sa revina la o stare cat mai naturala, fara sa mai intervii cu stropiri, pesticide si alte chimicale. Acum hunedoreanul are o ferma cu doar cateva vaci, iar produsele obtinute de pe teren, in regim ecologic, le foloseste in principal pentru furajarea acestora. O parte din teren este folosit ca gradina de legume, pentru autosustinerea centrului social gestionat de asociatie. Beneficiarii centrului sunt cativa tineri iesiti din sistemul de protectie sociala, dar si cativa tineri din familii nevoiase din Deva. Potrivit lui Miclos, daca muncesti cu pasiune pentru a pune pe picioare o mica afacere, nu se poate sa dai gres. Totul este sa gasesti o zona de nisa, sa creezi o retea de distributie si sa fabrici un produs nu neaparat elitist, cat de calitate, care sa merite banii, in conditiile in care un produs “organic” poate fi chiar si de trei ori mai scump decat unul chimizat, produs industrial si cu aditivi.
Cum deveniti producator “bio”?
Primul pas este sa mergeti la Directia de Agricultura, de unde puteti obtine informatii detaliate. Oricum, este bine sa stiti ca veti avea nevoie de specialistii unui organism de inspectie acreditat de Ministerul Agriculturii. Cine nu are conexiune la Internet, poate obtine lista cu organismele de inspectie de la Directia Agricola. Totusi, decizia de a lucra in sistem “eco” trebuie bine chibzuita. Seful Serviciului Inspectii, din cadrul Directiei pentru Agricultura a Judetului Hunedoara, Dumitru Bortas, spune ca fermierii care intra in supraveghere trebuie sa plateasca mai multe taxe catre organismele de inspectie, iar cele mai mici sunt de aproximativ 600 de lei, in timp ce valoarea maxima a acestora poate ajunge chiar si la 1.200 de lei. Vreme de doi ani, terenurile se vor afla in perioada de “conversie”, iar in aceasta perioada trebuie sa respectati cu strictete regulile impuse de experti. Anul acesta inscrierile se pot face pana la sfarsitul lunii august. Pana acum, Directia Agricola a Judetului Hunedoara a inregistrat 310 inscrieri in sistemul agriculturii ecologice.