Fermierii satmareni nu au depus cereri pentru a primi aprobarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de a cultiva porumb modificat genetic, in ultima perioada, desi pe teritoriul tarii noastre este permisa cultivarea hibridului modificat genetic MON 810.
„Pana in prezent nimeni nu si-a depus o astfel de cerere si nici nu cred ca vom primi decat eventual din partea Centrului de incercare si omologare a soiurilor de la Martinesti. Noi ii asteptam pe cei interesati sa faca astfel de culturi sa-si depuna cererile pentru a fi autorizati, dar nu-i indemn pentru astfel de culturi”, a declarat pentru ziarul local Gazeta de Nord-Vest, directorul Directiei Agricole, Ioan Cioltean. Cererile se depun pana la data de 15 mai, iar eliberarea autorizarilor se face in termen de zece zile.
Fermierii interesati de culturile de plante modificate genetic trebuie sa stie ca odata cu obtinerea autorizarii isi asuma respectarea anumitor reguli. Cultivarea plantelor modificate genetic este interzisa in vecinatatea imediata a suprafetelor certificate sau aflate in perioada de conversie pentru agricultura ecologica, in perimetrul ariilor naturale protejate, legal constituite, precum si in jurul acestora, a mai precizat Ioan Cioltean.
Porumbul Mon810 este un hibrid rezistent la atacul de Ostrinia, sfredelitorul tulpinilor.