Festivalul Voluntarilor din Republica Moldova – editia 2013

Festivalul Voluntarilor din Republica Moldova – edi?ia 2013
Festivalul Voluntarilor din Republica Moldova – editia 2013
Festivalul Voluntarilor din Republica Moldova – editia 2013

Cei mai buni voluntari din Republica Moldova vor fi premiati duminica in cadrul unui festival menit sa-i incurajeze pe cei care din proprie initiativa, fara a fi remunerati, aleg sa faca bine altora. Festivalul Voluntarilor a ajuns in acest an la cea de-a 11-a editie. Discutam in aceasta dimineata despre cum e sa fii voluntari in Republica Moldova, cu Irina Lencautan, organizatoarea evenimentului.

Europa Libera: Asadar, Festivalul Voluntarilor este la cea de-a 11-a editie. Cel mai probabil,  despre interesul moldovenilor de a face bine din initiativa proprie, fara a fi remunerati, ar vorbi cifrele. De-a lungul anilor cum a evoluat interesul voluntarilor fata de Festivalul organizat pentru a-i incuraja?

Irina Lencautan: „Intr-adevar, acest Festival este destinat celor mai activi voluntari. De la an la an interesul de a schimba ceva spre bine este tot mai mare. Probabil ca multi dintre noi au inteles ca doar atunci cand vrei sa schimbi, vrei sa ajuti, vrei sa fie mai bine in jurul tau, trebuie sa depui un efort si sa il faci neconditionat. Iata de ce in anul 2003 a aparut aceasta dorinta de a le spune un mare „Multumesc” voluntarilor care, de fapt, pe parcursul anilor au lucrat asupra unei fapte nobile. Daca in 2003 erau mai putine dosare, in 2013 am avut peste 120 de dosare inaintate la concurs si cred ca este o cifra destul de mare.”

Europa Libera: Dupa ce criterii este ales cel mai activ dintre voluntari?

 

Irina Lencautan: „Avem un regulament stabilit inca atunci cand anuntam concursul si rugam ca voluntarii sa aplice. Ulterior, avem un juriu independent care evalueaza dosarele. Anul acesta a facut parte din juriu Ministerul Tineretului, UNFPA, Directia Generala Tineret, CNTM, Serviciul pentru Pace care este si organizatorul acestui Festival. Impreuna au evaluat aceste dosare. Un punct important la care se atrage atentia este cresterea, pentru ca de la an la an voluntarul trebuie sa se dezvolte, atunci cand depui un efort in 2013, el trebuie sa fie mai mare decat in 2012. Aceasta crestere se vede in numarul de diplome, de activitati, prin ideea proiectului, pentru ca in nominatii sunt 12 categorii, fiecare avand specificul sau legat de voluntariat. Vorbim despre Cea mai activa, Cel mai tanar voluntar, Cel mai experimentat voluntar, Cea mai creativa fotografie, deci sunt 12 categorii, fiecare avand specificul sau.”

 

Europa Libera: Multi dintre cei cu care am stat de vorba au perceptia ca voluntariatul se potriveste mai mult tinerilor, in special elevilor sau studentilor, care isi pot dedica timpul pentru binele altuia. Asa sa fie?

Irina Lencautan: „Nu cred ca este asa, dar nu vreau sa fiu categorica, deoarece in experienta mea am avut ocazia sa cunosc voluntari care aveau 4 anisori si chiar avem o dovada la categoria Cel mai tanar voluntar. De fapt, cel mai in etate voluntar care a inaintat dosarul la noi are peste 80 de ani. Deci, voluntariatul nu are varsta, nu are credinta. Vine dintr-o cerere interioara de a ajuta aproapele, vine din suflet.”

Europa Libera: Putem spune ca in Republica Moldova exista o cultura a voluntariatului, cum este in Statele Unite, care are celebra organizatie de voluntari „Corpul Pacii” ce isi trimite voluntarii in toata lumea?

Irina Lencautan: „Si in Republica Moldova pot sa spun ca voluntariatul are un nume si voluntarii nostri au posibilitatea sa faca un schimb intercultural si sa mearga si ei in strainatate, sa lucreze voluntar, ceea ce fac si cei de peste hotare, din America. Ei vin la noi, noi mergem la ei.”

Europa Libera: In Republica Moldova intotdeauna a fost o discrepanta intre localitatile rurale si orase, cand vorbim de marimea salariilor, a locurilor de munca. Sunt voluntarii la fel de activi in localitatile rurale cum sunt si la orase, sau domeniul nu este o exceptie?

Irina Lencautan: „De fapt, diferenta e de la zona la zona, dar nu pot sa spun daca sunt in egalitate sau nu. Voluntariatul este un domeniu in care nu e neaparat sa fii intr-o organizatie ca sa ajuti pe cineva. Totul depinde, iarasi, de tine. Nu e neaparat sa aplici intr-un proiect ca sa fii voluntar. Singur, atunci cand vrei sa ajuti o batranica sa isi faca de mancare, o faci. In Moldova, da, voluntariatul in forma inregistrata este mai dezvoltat la oras.  Sunt ONG-uri specifice care lucreaza cu voluntari. Dar vreau sa spun ca si la sate ele sunt dezvoltate. Sunt mai putine, dar sunt si acolo.”

Europa Libera: Care sunt beneficiile muncii de volntar? De exemplu, tinerii care fac voluntariat au facilitati la studii, or batranilor lise compenseaza clatoriile in transpotrul public?

Irina Lencautan: „Deci, in primul rand vorbim despre multumirea interna, vorbim despre multumirea publica atunci cand realizezi un proiect si esti parte din echipa. Mai nou, a fost aprobata Legea Voluntariatului care va permite fiecarui voluntar sa aiba un carnet in care isi va expune experienta pe care o va acumula pe parcursul activitatii de voluntar, deci cand va merge la munca va avea inscrisa experienta de voluntar pe care o are.”

Europa Libera: Din cate imi amintesc, Legea a fost aprobata in 2010. Inteleg ca intarzie realizarea ei?

Irina Lencautan: „Intr-adevar, Legea a fost aprobata, dar se lucreaza la anumite momente tehnice pentru ca sa nu cream alte impiedimente, pentru ca un voluntar trebuie sa capete experienta. Vorbesc de mine, pot sa ma laud cu 10 ani de voluntariat activ si anume aceasta m-a ajutat sa fiu acum angajata. Tocmai ca sa remuneram munca voluntarilor am organizat si creat acest Festival al Volntarilor, ca sa le spunem un mare multumesc, ca sa le spunem «Jos Palaria in fata ta, voluntare».”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *