Chevron a reluat operatiunile la Pungesti

Chevron a reluat operatiunile la Pungesti
Chevron a reluat operatiunile la Pungesti

Compania americana Chevron a anuntat duminica dimineata ca si-a reluat operatiunile de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, dupa ce, sambata, lucrarile au fost sistate in urma violentelor dintre protestatarii de acolo si jandarmi.

‘Chevron poate confirma ca si-a reluat operatiunile in perimetrul Silistea din comuna Pungesti, judetul Vaslui. Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale, in perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obtinut la inceputul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam’, precizeaza compania intr-un comunicat.

Oficialii Chevron spun ca respecta dreptul persoanelor de a-si exprima opiniile, insa acesta trebuie exercitat in limitele legii.

‘Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale’, se mai arata in comunicat.

Sambata, mai multi protestatari adunati in comuna vasluiana Pungesti au rupt cordonul de jandarmi si au patruns pe perimetrul Chevron acolo unde muncitorii angajati de firma americana lucreaza pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de sist. Geamurile catorva utilaje au fost sparte de protestatari. Autoritatile au luat decizia sa suplimenteze echipajele de jandarmi in zona.

Atat satenii din Pungesti cat si protestatarii veniti din mai multe colturi ale tarii cer oprirea lucrarilor pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de sist. Manifestantii au scandat lozinci impotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei, a Guvernului, dar si a autoritatilor judetene.

Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vaslui a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca nu a folosit forta si nici mijloacele din dotare, la protestul de la Pungesti.

Protestele localnicilor din Silistea au inceput pe 14 octombrie, cand aproximativ 150 de persoane au blocat partial drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti.

Pe data de 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

In Pungesti s-a format un curent impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist. Oamenii care fac parte din aceasta miscare, localnici din zona si militanti ecologisti, spun ca nu vor permite Chevron sa patrunda pe teren pentru a instala sonda de explorare.

Intre timp, consilierii locali din comuna Pungesti au votat in unanimitate o hotarare privind organizarea unui referendum local pe tema gazelor de sist si o decizie prin care interzic explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei. Ambele decizii au fost atacate la instanta de contencios administrativ de catre Institutia Prefectului Judetului Vaslui.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente