In perioada 13-15 iunie, se desfasoara la Tulcea a treia editie a Festivalului International de Film despre Mediu si Oameni „Pelicam”, eveniment organizat de Asociatia Les Herbes Folles.
Spre deosebire de editiile anterioare, anul acesta organizatorii propun o competitie speciala, „Black Sea Docs”, dedicata filmelor despre viata in jurul Marii Negre. In cadrul acestei sectiuni va rula si flmul „Padurea e ca muntele, vezi? / The Forest is Like the Mountains, See?”, povestea romilor care s-au asezat pe un deal de langa Sfantu Gheorghe.
„Comunitatea traieste in ritmul naturii, iar in afara recoltei anuale de cartofi, nu exista posibilitati de lucru pentru cei necalificati, nici aici, nici in imprejurimi. Aron, capul satului, spune ca nu exista o siguranta a viitorului si ca fara bani oricum nu esti ascultat. Regizorii Christiane Schmidt si Didier Guillain au suprins vietile oamenilor din sat cu o extraordinara
profunzime si complexitate. Filmul a avut premiera internationala in februarie 2014 la Berlinale si va fi proiectat in cadrul Black Sea Docs, in prezenta lui Aron si a regizorilor”, spun organizatorii.
O alta productie prezentata va fi „Pipeline”, este o productie ruso-germano-ceha si exploreaza legaturile dintre oamenii asezati de-a lungul unei conducte de gaz care porneste din vestul Siberiei si ajunge in Germania. „Este un film despre Europa, care se intinde de la pamanturile aride cu ierni nesfarsite din Siberia pana la Golful Biscay, unde chiar si legile naturii dau nastere unor paradigme ale existentei umane. Conducta ‘Siberia de Vest – Europa de Vest’ reuseste sa uneasca strans ‘aceasta’ Rusie cu ‘acea’ Europa. Filmul lui Vitaly Mansky poate fi vizionat in cadrul competitiei Black Sea Docs”, mai precizeaza organizatorii.
Filmul castigator al competitiei Black Sea Docs va fi propus de Pelicam pentru premiul Green Film Network 2015. GNF este reteaua internationala a festivalurilor de film de mediu.
Expozitie de fotografie
Tot in cadrul Festivalului Pelicam, organizatorii propun iubitorilor de film si o expozitie de fotografie, „o calatorie prin Delta Dunarii in 40 de cadre, pentru a va aduce mai aproape de delta si pentru a va incuraja sa porniti in propria expeditie”.
Fotografiile sunt semnate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers si Cristian Mititelu-Raileanu dar si de fotograful francez Yann Arthus-Bertrand, cunoscut pentru filmul sau Home.