Festivism de Ziua Mediului

Autoritatile de mediu, in frunte cu ministrul de resort, Nicolae Nemirschi, se intrec in actiuni civice si ecologice, dar numai in fata camerelor de luat vederi si a aparatelor de fotografiat. Preocuparea autoritatilor fata de mediu se manifesta doar de Ziua Mediului. In rest, gunoaiele ne inconjoara, fara a deranja pe cineva.
ecologizare

Dimineata, in tramvaiul 41, nu eram singura care se indrepta catre actiunea de ecologizare. Ceata de pustoaice, care se inghesuiau in mine si analizau in gura mare, printr-un limbaj vulgar, care cum e imbracat, s-a transformat, 20 de minute mai tarziu, intr-unul dintre grupurile de voluntari culesi de prin scoli.

Or fi multi dintre ei lipsiti de bun-simt, dar macar isi dedica o parte din timpul lor unei actiuni educative. Mai tarziu, am aflat ca elevii imbracati in uniformele date de reprezentanti ai Ministerului Mediului preferau de fapt arsita, praful si stransul catorva gunoaie de pe lac in locul orelor de clasa. Dar n-au avut noroc. Actiunea ce presupunea, asa cum prevedea programul, minimum trei ore de lucru nu a durat decat o ora.

Puterea exemplului

Ce-i drept, s-a intamplat ca in jurul lacului sa nu fie prea multa mizerie. Chiar oamenii din Ministerul Mediului au recunoscut ca grosul a fost luat cu o zi inainte.

Pungile de plastic si peturile se mai vedeau doar din loc in loc, pentru ca ministrului sa-i fie mai usor sa le gaseasca. Probabil ca, in strategia lui, mai presus de orice masura de dezvoltare durabila este puterea exemplului. Iar asa cum copiii sunt inspirati de eroii din benzile desenate la fel si publicul matur va fi fascinat de gestul lui Nemirschi, atent fotografiat sau filmat.

„Astazi facem ceva concret, asa cum de 1 Iunie am sarbatorit cu copiii in Piata Constitutiei si am desenat pe asfalt lucruri interesante despre mediu”, a declarat ministrul Mediului ieri. „Concret, vom face ceea ce trebuia sa faca niste compatrioti de-ai nostri care n-au strans mizeriile dupa distractie. Nu-i nimic, le strangem noi acum”, a adaugat el.

Intrebat daca are alte masuri, si mai concrete de-atat, pentru remedierea situatiei de la Lacul Morii, Nemirschi a venit cu solutia data, de fapt, de organizatiile neguvernamentale de mediu. „Vom face reguli de picnic, nu ne mai ducem fiecare cum apuca, ci vor fi spatii special amenajate la initiativa unor ONG-uri, care sunt promotorii in societatea civila”, a mai spus ministrul.

Peturi aruncate de voluntarii eco

Voluntarii din Ministerul Mediului, de la Apele Romane si din scoli au fost serviti cu suc inainte de inceperea actiunii, pentru a prinde forte noi.

Dupa ce s-au avantat la strans de gunoaie, in urma lor au lasat un covoras de pahare din plastic si de peturi. „Ia uite! Au venit voluntari de mediu! Doi incarca, doi descarca. Nu mai e nimic de comentat, astia-s romanii”, a spus comisarul-sef al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, prezent si el la „marele eveniment”.

Curatenie in toata tara

La nivel local, reprezentantii administratiilor locale si ai institutiilor de mediu din teritoriu au organizat, de asemenea, diverse actiuni de ecologizare. Mai multi subofiteri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dolj au adunat resturile menajere din jurul Baltii Craiovita.

Alti 80 de jandarmi au participat la actiuni similare in padurea Zaval, in parcul municipal Bailesti, in parcul din orasul Segarcea si in padurea Dranic. Peste 300 de saci cu gunoaie au fost stransi de catre voluntarii veniti la actiunea de ecologizare, realizata la initiativa Directiei Apelor Romane pe malul Jiului.

Peste 40 de elevi din Drobeta Turnu-Severin, dar si 20 de consilieri ai Agentiei pentru Protectia Mediului Mehedinti au ecologizat, ieri, padurea. Si slatinenii au iesit la curatenie. Elevii, insotiti de invatatori si comisari ai Garzii de Mediu, au impanzit spatiile verzi de pe malul Oltului si cartierul „Steaua”.

De asemenea, angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov au ecologizat zona de agrement „Pietrele lui Solomon”, de unde au adunat 25 de saci cu peturi de plastic, sticle goale, pungi sau cutii de conserve goale, aruncate prin padure de turistii care vin la iarba verde la sfarsit de saptamana. Parcurile din Sibiu au fost in atentia elevilor si a autoritatilor de mediu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *