Firma care a abandonat aproape 2.300 de tone de deseuri periculoase in Bucuresti si in judetele Ilfov si Ialomita folosea sloganul „prin noi natura renaste” pentru a castiga increderea clientilor. Directorul comercial si administratorul societatii au fost arestati preventiv. Maricel Bartic, proprietarul firmei, este complicele temutului Sergiu Bahaian. Procurorii sustin ca substantele toxice aruncate aiurea de Maricel Bartic s-au infiltrat in sol si in panza freatica.
Administratorul si directorul comercial al firmei au fost arestati preventiv in 19 octombrie, iar in cazul directorului general procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au dispus miercuri punerea in miscare a actiunii penale. Tribunalul Bucuresti urmeaza sa decida, joi, daca si directorul general va fi arestat preventiv pentru 29 de zile.
Cei trei sunt acuzati de detinere sau orice operatiune privind circulatia substantelor si preparatelor toxice si foarte toxice fara drept, poluare prin evacuare cu stiinta in apa, in atmosfera sau pe sol a unor deseuri sau substante periculoase, neluare sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminare a deseurilor periculoase, incalcarea legislatiei privind regimul deseurilor si fals in declaratii.
Au depozitat 2.300 de deseuri periculoase in doi ani
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au stabilit ca directorul general si directorul comercial ai societatii P.I. SRL l-au ajutat pe administratorul firmei sa depoziteze, in perioada 2009-2010, aproape 2.300 de tone de deseuri periculoase, printre care si 60 de kilograme de mercur, in diverse locuri din Bucuresti si din judetele Ilfov si Ialomita, in curtile unor imobile de locuit si in spatiile detinute de anumite societati care nu erau insa autorizate pentru aceasta activitate.
Cei trei au obtinut aprobare de la autoritatile de protectie a mediului pentru activitati de colectare, transport si depozitare a deseurilor periculoase in baza unor date false privind privind modalitatea de transport, destinatia finala precum si asigurarea preluarii, colectarii, depozitarii temporare, valorificarii sau eliminarii deseurilor periculoase, se arata intr-un comunicat de joi al Parchetului Tribunalului Bucuresti.
„Mentionam ca pentru a castiga increderea generatorilor de deseuri periculoase, societatea P.I. S.R.L. folosea sloganul -prin noi natura renaste-„, scriu procurorii in documentul citat.
Politisti de la Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase s-au sesizat din oficiu, in 9 iunie, cu privire la faptul ca administratorul firmei a abandonat la fostul punct de lucru al societatii 60 de kilograme de mercur, o suta de tone de deseuri toxice infestate cu arsenic, precum si diverse cantitati de alte deseuri periculoase.
Deseuri abandonate in localitatiledin jurul Capitalei
Ulterior, politistii au gasit deseuri periculoase abandonate si in alte spatii neautorizate din Bucuresti si din localitatile ilfovene Jilava, Bragadiru, Popesti Leordeni si Chitila.
In urma extinderii cercetarilor, politistii au gasit alte aproape 50 de tone de deseuri periculoase in localitatea Albesti, judetul Ialomita, pe un teren concesionat firmei. Anchetatorii au gasit cinci bazine, din care patru ingropate si unul la suprafata, de cate 20 de tone, doua dintre ele fiind pline cu o substanta ce pare a fi ulei uzat, 38 de butoaie de 160 de kilograme fiecare, inscriptionate „damisol” si alte sase butoaie, de o suta de kilograme, ce contineau o substanta lichida de culoare mov-violet. Totodata, au mai fost descoperite trei containere (de o tona fiecare) in care se aflau reziduuri de vata minerala si inca 13 saci (de 25 de kilograme fiecare) pe care era scria „phthalic anhidrida”.