Firma din curtea CET Bacau, prinsa in flagrant cand deversa 23 de tone de deseuri periculoase

Firma din curtea CET Bacau, prinsa in flagrant cand deversa 23 de tone de deseuri periculoase

Procurorii DNA Bacau au prins in flagrant o autocisterna apartinand firmei Quartek Group SRL, chiar atunci cand soferul acesteia incerca sa deverseze in groapa de gunoi din Adjud 23 de tone de deseuri periculoase. Actiunea s-a desfasurat in urma cu aproximativ o saptamana. Prins in fapt, soferul camionului – Neculai Liche – a recunoscut ca nu era la primul transport de deseuri periculoase. Quartek Group SRL are sediul in incinta CET Bacau. Pe 1 iunie 2010, in curtea firmei, situata pe strada Chimiei nr. 6, s-a produs o explozie soldata cu doi morti. Autoritatile au descoperit, cu acel prilej, ca societatea era in lichidare, dar functiona fara autorizatii de mediu, iar victimele rezultate in urma deflagratiei lucrau fara forme legale.

Quartek Group SRL revine in atentia opiniei publice. O autocisterna apartinand societatii bacauane si care transporta 23 de tone de deseuri periculoase a fost surprinsa de procurorii DNA chiar in momentul in care soferul acesteia incerca sa deverseze „emulsiile uzate” in groapa de gunoi de la Adjud. Flagrantul organizat de autoritati a fost pus in opera in urma cu o saptamana. Neculai Liche, soferul autocisternei si angajat al Quartek Group, a recunoscut in fata anchetatorilor ca nu se afla la primul transport ilegal. Liche a dezvaluit ca in lunile anterioare producerii flagrantului a mai deversat in groapa de gunoi Adjud alte trei cisterne continand substante periculoase. Soferul le-a declarat autoritatilor ca cisterna era incarcata in proportie de 75 la suta, iar deseurile proveneau de la o firma din Sibiu. Aceasta le predase Quartek Group in vederea neutralizarii.

Bou prins in flagrant

Potrivit presei vrancene, in momentul producerii flagrantului la groapa de gunoi din Adjud era prezent si Traian Bou, un angajat al societatii de salubrizare Urbis SA, apartinand Primariei Adjud. Acesta, au scris jurnalistii, era „mana-n mana” cu soferul care ar fi trebuit sa deverseze cisterna incarcata cu deseuri periculoase. Conform anchetatorilor, in ultimele luni, Traian Bou ar fi facut mai multe drumuri catre rampa de deseuri Bacau cu autogunoiera pe care opera, revenind in Adjud cu vehiculul incarcat cu deseuri periculoase. Ele erau, de asemenea, deversate in groapa de gunoi din localitate. Aceasta din urma este pazita, motiv pentru care anchetatorii banuiesc ca poluatorul Quartek Group nu putea deversa deseurile periculoase decat cu complicitatea autoritatilor adjudene ce administreaza groapa de gunoi.

Satul sa fie contactat

Documentele existente la Registrul Comertului atesta ca SRL-ul bacauan s-ar afla sub urmarire penala. Societatea e impartita intre doi asociati: Alexandru Barligea, detinator a 40 la suta din partile sociale, respectiv Cornelia Solomon proprietara pe restul de 60 la suta. Barligea figureaza drept administrator in functie al Quartek Group SRL. In mod ciudat, la numerele de telefon indicate in documentele de inmatriculare a firmei la Registrul Comertului a raspuns, potrivit propriilor afirmatii, fostul administrator al societatii. Acesta a refuzat sa-si decline identitatea, precizand ca de aproximativ 3 ani nu mai are nicio legatura cu Quartek Group SRL. El a afirmat, in schimb, ca in trecut societatea se ocupa cu valorificarea deseurilor de provenienta petroliera pe care le transforma in pacura, aceasta fiind ulterior vanduta.
„Eu am fost administrator. Nu mai inteleg nici eu de ce au lasat numarul de telefon acolo ca multi ma suna, credeti-ma. Eu efectiv nu mai am niciun fel de relatie cu aceasta societate. Am predat-o altui administrator, unu’ pe care-l cheama Alex”, a declarat fostul administrator al Quartek Group.

SRL dubios

In vara lui 2010, chiar de ziua copilului (1 iunie), in curtea societatii s-a produs o explozie soldata cu doua victime. Una, decedata pe loc, cealalta dupa doua saptamani de spitalizare. La data respectiva, comisia de ancheta a accidentului de munca a stabilit ca societatea functiona pe terenul lui Relu Teodorescu, un afacerist arestat in 2006 pentru trafic ilegal de motorina. Victimele nu aveau forme legale de munca si, potrivit inspectorilor de mediu, SRL-ul nu detinea nici autorizatii pentru prestarea activitatii de tratare si eliminare a deseurilor periculoase. Ancheta a mai stabilit ca un rezervor incarcat cu aproximativ 2 tone de uleiuri uzate a explodat la contactul cu scanteile produse de un aparat de taiere tip flex manevrat, imprudent, de unul dintre muncitori. Cele 2 tone de ulei proveneau, conform presei, de la Administratia Porturilor Maritime Constanta. La data producerii exploziei, Quartek Group se afla in faliment. Mai mult, conform documentelor existente la Registrul Comertului, SRL-ul era urmarit penal pentru evaziune fiscala, prin neevidentierea si virarea la bugetul consolidat al statului a TVA-ului in valoare de 52.725 lei.
Lucian Bogdanel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *