Ziua Vidrei, serbata in Parcul Natural Lunca Muresului

Parcul Natural Lunca Muresului este una dintre cele mai interesante destinatii turistice

Aradenii vor sarbatori, sambata, Ziua Vidrei, in orasul Nadlac, in Parcul Natural Lunca Muresului. Evenimentul este organizat in colaborare cu „Club Rotary Cetate Arad”. Vor avea loc spectacole pentru copii, dar si o adevarata serbare campeneasca pentru adulti, cu muzica populara si preparate traditionale.

Vidra si ajutoarele sale aduc voia buna la Nadlac

„Ziua Vidrei” este un eveniment care se desfasoara in cadrul proiectului „Elaborarea studiilor preliminare masurilor de management conservativ al Parcului Natural Lunca Muresului”. „Acesta urmareste cresterea gradului de constientizare al populatiei in ceea ce priveste speciile protejate din Lunca Muresului, fiind organizate evenimente tematice anuale.

Pentru cei mici, distractia incepe cu Alaiul Vidrei din Lunca Muresului, urmat de jocuri, dansuri si cantecele. In plus, copiilor li s-a pregatit de catre Teatrul „Iulia” din Timisoara, spectacolul„Ciresica la Zoo”, cu invitat special Vidra. La final, copiii sunt invitati sa participe la o tombola cu premii surpriza pe baza biletelor primite de la ajutoarele Vidrei”, spun organizatorii.

Programul pentru adulti aduce pe scena o serie de ansambluri folclorice din zona, precum si spectacole de dans modern si sportiv. Maestru de ceremonii va fi mascota Vidra. Pentru ca serbarea campeneasca sa se desfasoare ca la carte, la dispozitia participantilor vor fi puse preparate traditionale ale comerciantilor locali si o gama variata de bauturi, inclusiv slibovita locala ori palinca ungureasca.

Seria evenimentelor dedicate speciilor protejate din zona Lunca Muresului a debutat anul trecut cu Ziua Ciocanitorii la Sannicolau Mare. Urmeaza ca in anii viitori sa aiba loc Ziua Porcusorului si Ziua Libelulei, festivitati dedicate speciilor de pesti si insecte din aria protejata. Practic, aceste sarbatori reprezinta o modalitate inedita de promovare a parcului turistic, dar si a unei atitudini ecologiste. De asemenea, un alt scop este educarea copiilor care viziteaza aceasta rezervatie naturala, una dintre cele mai importante arii protejate din vestul tarii.

Ce este Parcul Natural Lunca Muresului

Parcul Natural Lunca Muresului este arie protejata si este situat in judetele Arad si Timis si se intinde de la Arad pana la granita maghiara, de-a lungul raului Mures. Are o suprafata de 17.455 ha si include zona indiguita a Muresului. Este o zona inundabila, spun specialistii in hidrologie. Practic, aceasta zona se confrunta, in medie, cu o inundatie la fiecare trei ani, iar, de regula, zona inundata este situata intre digurile construite pe fiecare parte a raului si intre terasele inalte ale aceluiasi rau. Lunca Muresului a primit in anul 2006 o desemnare la nivel mondial ca Zona Umeda de Importanta Internationala – Sit Ramsar, a treia zona din Romania dupa Delta Dunarii si Insula Mica a Brailei si doua desemnari europene de Sit Natura 2000 in anul 2007 (Arie de Protectie Speciala Avifaunistica) si 2008 (Sit de Importanta Comunitara).

Miniatura Deltei Dunarii

Pentru pescari si ornitologi, Parcul Natural al Deltei Dunarii reprezinta un adevarat paradis. Si asta pentru ca raul Mures ascunde exemplare uriase de somn si de crap. Pentru ornitologi, au fost amenajate observatoare speciale, de unde acestia pot urmari speciile rare de pasari. Si pentru ca Muresul atinge in zona dimensiunile unui adevarat fluviu, marginit de salcii si tufisuri de trestie si papura, zona a capatat faima unei miniaturi a Deltei Dunarii, insa situata in celalalt capat al tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *