Array

Firmele, tot mai interesate de mediu

Agentii economici de o parte si de alta a Dunarii sunt din ce in ce mai interesati de problemele de mediu. Pentru a respecta conditiile impuse de UE, acestia trebuie insa sa cunoasca foarte bine legislatia.
proiectul ReMediu
Cu toate ca protectia mediului beneficiaza de o atentie superioara perioadelor anterioare, in judetul Dolj se constata inca mari ramaneri in urma in privinta instruirii si experientei necesare practicarii unui management performant in activitatile de protectie a mediului. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Camerei de Comert si Industrie (CCI) „Oltenia” in urma derularii proiectului „ReMediu – Retea transfrontaliera pentru protectia mediului la nord si sud de Dunare”, finantat prin Programul PHARE CBC Romania – Bulgaria 2005 si care se va finaliza pana la sfarsitul acestei luni. „Aproximativ 50% dintre antreprenorii romani si bulgari participanti la actiunile desfasurate in cadrul proiectului au avut informatii despre politicile de mediu”, a precizat Gheorghe Dumitru, coordonatorul proiectului, directorul Directiei Activitati Bursiere din cadrul CCI Oltenia. Acesta a explicat ca informatiile specifice politicilor de mediu ce se aplica pe fiecare ramura erau cel mai putin cunoscute.

Activitatile proiectului

Proiectul ReMediu (implementat de CCI „Oltenia” in parteneriat cu Asociatia pentru Protectia Mediului Oltenia si CCI Vidin) a fost gandit si structurat in directia intensificarii relatiilor de cooperare romano-bulgare si in sensul identificarii unei strategii comune pentru solutionarea principalelor probleme de mediu din zona. Activitatile desfasurate au inclus servicii de consultanta si informare cu tematica specifica, sesiuni de instruire si dialog; precum si auditarea preliminara a unui grup-pilot de firme din cele doua regiuni pentru a stabili nivelul de implementare a sistemului de management al mediului conform standardelor europene. In plus, a fost creat si site-ul www.re-mediu.ro, care gazduieste o retea de mediu si un forum, acesta dorindu-se un spatiu virtual, menit sa asigure cadrul necesar pentru identificarea solutiilor la principalele probleme ale ambientului natural din regiunea de frontiera.

„Trebuie implementat un management de mediu performant”

La unele actiuni organizate in cadrul proiectului, numarul participantilor a depasit cifra stipulata in contractul de grand. Potrivit unui comunicat emis de CCI Oltenia, la cele doua sesiuni de comunicare au participat peste 500 de persoane, cu 140 peste cifra stabilita stipulata in contractul de grant.

Pentru a reusi sa aplice eficient politicile de mediu, agentii economici trebuie insa sa se implice si mai mult. „Trebuie, in primul rand, sa cunoasca si sa-si insuseasca foarte bine legislatia. In plus, trebuie implementat un management de mediu performant”, a explicat Gheorghe Dumitru.

Proiect de peste 141.000 de euro

Valoarea proiectului ReMediu a ajuns la 141.974 de euro, din care 87,83% (aproximativ 124.000 de euro, contributie UE).

Sursa: Gazeta de Sud

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente