In cele zece luni ale anul 2008, pe raza judetului Valcea s-au produs alunecari de teren in 18 localitati.
22 de locuinte au fost complet distruse si alte opt sunt fisurate, fiind monitorizate.
Cele 18 localitati afectate de alunecari in 2008 sunt: Rosiile, Fartatesti, Otesani, Amarasti, Pausesti-Otasau, Lacusteni, Maciuca, Madulari, Muereasca, Titesti, Nicolae Balcescu, Rosiile, Runcu, Danicei, Ladesti, Berbesti, Costesti si Popesti. In cele 18 localitati, pe langa infrastructura au fost afectate 22 de locuinte: 18 in comuna Rosiile, trei la Runcu si una in Popesti. Dintre acestea, au fost complet distruse 14 case, dintre care 13 numai in localitatea Rosiile. Oamenii au fost evacuati din locuintele lor si cei mai multi sunt batrani care locuiesc acum la copii ori la rude. Restul caselor afectate sunt locuite de proprietari si se afla in monitorizarea Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta, care, in functie de evolutia fenomenelor de alunecare, vor dispune masuri de punere in siguranta a persoanelor si bunurilor. La cele 14 case distruse se mai adauga opt din comuna Mateesti, care au fost afectate, in februarie si martie 2008, de alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord, unde au fost evacuate 16 persoane si 181 de animale.
„Oamenii au fost evacuati din locuintele lor si majoritatea sunt batrani care locuiesc acum la copii ori la rude. Noi am facut dosare fiecarei familii pe care le-am trimis la guvern pentru a obtine ajutoare pentru refacerea caselor distruse”, a declarat Irina Vasilescu, sefa Serviciilor Publice Deconcentrate si Descentralizate din cadrul Prefecturii Valcea.
Colonelul Adrian Mesescu, inspectorul-sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „General Magheru”, a precizat ca aceste alunecari s-au produs in special in prima parte a anului 2008, din cauza infiltratiilor masive de apa in sol si a fenomenului inghet-dezghet, care au dus la reactivarea alunecarilor de teren existente.
Referitor la stadiul reconstructiei locuintelor distruse de calamitatile naturale inregistrate in anii 2005-2006, in urma datelor transmise catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), ultima raportare arata ca din cele 126 de locuinte (29 din 2005 si 97 din 2006) la 27 nu a inceput reconstructia, 47 se aflau in diferite stadii de executie, 12 familii se mutasera in alte localitati, sapte persoane au fost luate in intretinere de catre copii si 28 au finalizat constructiile.
Sursa: Gazeta de Sud