Floarea de cires, adorata in Japonia, sufera din cauza schimbarii climatice

Sarbatorita in fiecare an de milioane de japonezi ca simbol al primaverii, inflorirea ciresilor este din ce in ce mai timpurie din cauza schimbarii climatice, un fenomen care ii ingrijoreaza pe admiratorii acestui arbore glorificat de poeti.
floare de cires
Sezonul ciresilor in floare a fost deschis in mod oficial pe 21 martie la Tokyo, cu cinci zile inainte de data prevazuta si cu o saptamana mai devreme decat data medie din ultimii 30 de ani.

Departe de a fi accidental, acest fenomen se intampla deja de cativa ani, subliniaza agentia meteorologica din Japonia (JMA).

Primele flori apareau de obicei in a doua jumatate a lunii martie in „sakura” (ciresii) din insulele meridionale ale arhipelagului, inainte sa se deschide usor usor si cei din insula centrala Honshu si, mai apoi, in nordul Japoniei.

Dar potrivit ultimilor informatii date de agentie, „linia de inflorire” a ciresilor la 1 aprilie, situata acum 40 de ani in sudul insulei Honshu a urcat cu 200km in nord.

O schimbare cauzata de incalzirea climatica si de urbanizare, estimeaza Takashi Yoshida, responsabil cu climatul la JMA.

Temperatura in orase este mai ridicata decat cea din zonele rurale, din cauza activitatilor umane (masini, incalziri, climatizari etc.), a absentei spatiilor verzi si a omniprezentei materialelor ce capteaza razele soarelui.

In fiecare an, JMA incearca sa prezica cel mai exact posibil data infloririi in diferite regiuni ale Japoniei. Un adevarat cosmar pentru meteorologi, ce vor fi impanziti de reclamatii in caz de eroare.

Pretext pentru picnicuri udate de sake si de bere, sub copaci, sarbatoarile infloririi ciresilor, denumite hanami (privitul florilor), sunt planificate cu mult timp inainte, printre prieteni sau de de catre companii pentru angajatii lor.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *