Cele mai ciudate inventii ecologice ale anului 2008

In 2008, ecologistii din intreaga lume au incercat sa lupte prin orice metoda pentru salvarea planetei si au inventat cele mai nebunesti lucruri eco. De la hartia igienica reutilizabila, la prezervativele reciclabile si pana la farfuriile din urina de porc, iubitorii planetei nu s-au dat in laturi de la nimic pentru a ajuta la salvarea planetei. Revista Time a studiat aceste inventii si a realizat un top al celor mai bizare produse eco ale anului 2008.
inventii ecologice

Hartia igienica reutilizabila

Hartia igienica de cea mai buna calitate este placuta la atingere, insa extrem de nociva pentru mediu. Pentru fabricarea lor sunt distruse paduri, iar utilizarea unui asemenea tip de hartie face mai mult rau planetei decat conducerea unui Hammer, spun specialistii.

Problema a fost rezolvata insa anul trecut, cand au fost inventate si intoduse pe piata servetele igienice reutilizabile. Realizate din material textil, aceste servetele eco-friendly ofera confortul unui produs de cea mai buna calitate, dar in acelasi timp ajuta si la salvarea planetei. Singura problema este ca trebuie depozitate si spalate periodic.

Prezervative eco si lubrifiant natural din plante

Prezervativele sunt realizate din latex obtinut de la arborii de cauciuc. De asemenea, lubrifiantii contin produsi pe baza de petrol, dar si alti compusi chimici nocivi pentru sanatate.

Solutia ecologistilor: prezervativele eco si lubrifiantii naturali. Compania French Letter a lansat o varietate de prezervative realizate din latex ecologic. O parte din banii obtinuti din vanzarea prezervativelor vor fi donati muncitorilor de pe plantatiile din Asia. In plus, pe piata a fost lansat si lubrifiantul Yes Yes Yes realizat din plante si certificat ca produs organic.

Lichefierea cadavrelor

Se pare ca incinerarea si ingroparea cadavrelor nu sunt foarte ecologice. Sicriul si imbalsamarea sunt clar interzise. Corpul umplut cu substante chimice se descompune in cativa ani, iar toate substantele nocive ajung in sol. Nici incinerarea nu este recomandata avand in vedere ca produce o ”amprenta de carbon” considerabila.

Solutia ecologistilor: dizolvarea cadravelor intr-o substanta din apa si compusi bazici. La aceasta combinatie se adauga presiune si caldura. Corpul este lasat in astfel de conditii pana se lichefiaza, iar lichidul astfel obtinut poate fi utilizat pentru fertilizarea solului. Specialistii sustin ca aceasta metoda este foarte eficienta pentru ca se realizeaza prin consumul unei cantitati mici de energie, cu emisii de carbon putine, fara a se folosi mercur, precum in cazul incinerarii sau ingroparii cadavrelor.

Sutienul, generator de energie

Scriitoarea americana Adrienne So a descoperit o metoda de a produce energie prin miscarea naturala a sanilor.Elementul de baza este un sutien realizat din material textil special, la care se adauga cateva fire care sa conduca enrgia electrica creata prin miscarea naturala sanilor. potrivit inventatoarei, un astfel de ”dispozitiv” produce o cantitate de energie suficienta pentru a alimenta un telefon mobil sau un iPod. Cu cat sanii mai mari, cu atat se produce mai multa energie.

Farfurii din urina de porc

Multe farfurii si ustensile de unica folosinta sunt realizate din plastic, pentru fabricarea caruia se folosesc combustibili fosili. In plus, plasticul se descompune in cateva sute de ani.

Solutia: farfurii din urina de porc. Compania daneza Agroplast foloseste uree din urina de porc pentru a produce bioplastic, folosit ulterior pentru realizarea unor farfurii si ustensile de bacatarie biodegradabile.

Energie electrica produsa pe ringul de dans

Pentru a reduce consumul de energie electrica si costul acestuia, un club din Londra si-a pus clientii sa genereze curent electric. Clubul londonez Bar Surya si-a dotat podelele cu arcuri speciale, care atunci cand sunt apasate de dansatori produc energie electrica. Proprietarul clubului sustine ca dansul clientilor sai asigura 60% din energia necesara.

Baterii din urina

Urina a stat la baza multor produse ecologice create in 2008. Daca in cazul ustensilelor de bucatarie danezii au folosit urina de porc, pentru bateriile ecologice s-a apelat la urina de om.
Oamenii de stiinta din Singapore au descoperit o metoda de a folosi urina pentru a produce o reactie chimica care alimenteaza cu energie o baterie rudimentara.

Adaugati o picatura de urina la un amestec de clorura de cupru, magneziu si cupru si ati obtinut suficienta energie pentru a alimenta o baterie AA.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *