Romania prinde radacini a inregistrat un nou record la Iasi: 6.500 de voluntari

Campania de impadurire „Romania prinde radacini” initiata de Realitatea TV a adunat la Iasi, vineri un numar record de 6.500 de voluntari, care au plantat 40.000 de arbori pe un teren de la marginea municipiului.

plantari
Etapa de primavara a campaniei continua pe 4 aprilie, prin revenirea la Comanesti – Bacau, unde va continua actiunea de impadurire inceputa anul trecut.

Primii voluntari au sosit vineri inca de la ora 08:00 pe platoul pregatit pentru impadurire, aflat la cativa kilometri de iesirea din municipiul Iasi catre Sculeni. In doar doua ore se adunasera mai bine de 2.200 de oameni, iar pana la sfarsitul zilei de plantare numarul voluntarilor ajunsese la 6.500. De trei ori mai mult decat estimarile organizatorilor si, totodata, cel mai mare numar de voluntari inregistrat pana acum intr-o singura zi in cadrul campaniei „Romania prinde radacini”. Acestia au plantat circa 40.000 de puieti de pin, salcam si salcioara pe un teren de opt hectare. Locul a fost ales de organizatorii campaniei pentru a impiedica alunecarile de teren frecvente in aceasta zona.

Voluntarii au venit din Iasi, din localitatile limitrofe, dar si din alte judete. Printre ei s-au numarat circa 100 de voluntari Petrom si peste 400 de tineri care l-au insotit pe presedintele organizatiei MaiMultVerde, Dragos Bucurenci.

Si in aceasta etapa, s-au alaturat campaniei „Romania prinde radacini” numerosi exponenti ai mediului politic, ai celui academic si ai societatii civile, oameni de cultura, sportivi si artisti care au plantat arbori la Iasi.

Printre ei s-au numarat senatorul PNL Varujan Vosganian, senatorul PDL Mihaela Popa, deputatii PNL Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei, deputatul PDL Sulfina Barbu, deputatul PSD Vasile Mocanu, presedintele PIN Lavinia Sandru; membrii cvartetului VOCES, cunoscuta interpreta de muzica populara Laura Lavric, artista Daniela Nane, creatoarea de moda Cristina Nichita. Directorul Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi – Cristian Hadji Culea – a venit insotit de o echipa de actori, iar seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul de Urgenta „Sf. Ioan” din Iasi – parlamentarul Tudor Ciuhodaru – a plantat arbori alaturi de mai multi medici. Au fost prezenti directorul general Romsilva – Florin Munteanu, presedintele Consiliului Judetean Iasi – Constantin Simirad, primarul municipiului Iasi – Gheorghe Nichita si directorul de comunicare al Petrom Dan Pazara.

Lumea sportului a avut si ea reprezentanti printre voluntarii de la Iasi: fotbalistii de la Poli Iasi, alaturi de antrenorul lor – Cristiano Bergodi, jucatorii echipei de baschet Politehnica Iasi, lotul masculin campion national la popice, echipa de arte martiale K1 Iasi, campionul de box Traian Lupu.

Etapa de primavara a campaniei de impadurire „Romania prinde radacini” continua sambata, 4 aprilie, in acelasi loc in care s-au plantat ultimii arbori in editia 2008 a campaniei. Caravana „verde” revine la Comanesti, judetul Bacau, pentru a continua procesul de refacere a padurii de pe Valea Agasului.

Pe 30 octombrie 2008, peste 2.000 de voluntari, printre care premierul de atunci – Calin Popescu Tariceanu, au plantat puieti de brad, paltin si pin pe un teren de cinci hectare de langa Comanesti. Alegerea acestei destinatii si pentru etapa a II-a a campaniei „Romania prinde radacini” este dovada ca misiunea televiziunii de stiri si a partenerilor sai este continua si sustinuta. Demersul va merge mai departe in zonele unde s-au facut deja plantari, dar se va extinde si in alte regiuni afectate de lipsa padurii.

Actiunea de la Comanesti continua seria de impaduriri care a cuprins in aceasta primavara judetele Ialomita, Dolj si Iasi. La Suditi, Dabuleni si Iasi s-au plantat in total peste 115.000 de arbori, in zilele de 15, 22 si 27 martie. In 2008, cu participarea a peste 5.000 de voluntari, s-au plantat peste 75.000 de puieti pe suprafete insumand peste 15 ha din judetele Suceava, Neamt si Bacau.

Campania „Romania prinde radacini” face parte din programul „Cod Verde”, prin care Grupul Realitatea-Catavencu se implica responsabil si sustinut in politicile de mediu.

Campania „Romania prinde radacini” este o initiativa a televiziunii de stiri, desfasurata cu sustinerea Petrom, sprijinita de Regia Nationala a Padurilor Romsilva si de organizatia non-guvernamentala MaiMultVerde si realizata in parteneriat cu consiliile judetene si cu cele locale.

Campania ecologista se va intinde pe o durata de 5 ani, cu plantari succesive primavara si toamna, iar Realitatea TV va transmite in direct aceste mari actiuni de voluntariat in sprijinul padurii si al unui viitor mai curat pentru generatiile viitoare. IAA Romania si Gala „Oameni pentru oameni” au premiat campania „Romania prinde radacini” pentru cel mai bun program comunitar pe 2008.

Impadurirea realizata cu sprijinul voluntarilor este o actiune care s-a desfasurat cu succes si in alte state europene si urmareste sa atraga atentia autoritatilor, mediului politic si al celui de afaceri, dar si societatii civile pentru restabilirea raporturilor normale intre om si mediu.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *