Peste 60 de oameni din comuna Fratesti, judetul Giurgiu, au protestat, sambata, in cadrul unei adunari populare, fata de locatia viitorului depozit ecologic care ar urma sa fie amplasat la circa 4 kilometri de satul lor, satenii cerand amenajarea depozitului la 20 de kilometri de localitate.
Liderul protestatarilor, Victor Ioanitescu, a afirmat ca, daca vor demara lucrarile la depozitul ecologic, va trimite un memoriu chiar la Bruxelles.
„Am peste 950 de semnaturi ale oamenilor care nu vor depozitul ecologic langa Fratesti. Daca vor incepe lucrarile, noi ne vom lega cu lanturi de utilaje, vom boicota alegerile europarlamentare si cele pentru prezidentiale. Mergem si la Avocatul Poporului, si la Bruxelles ajungem cu memoriul. Terenul pe care vor sa faca groapa este roditor, sunt acolo patru ape subterane din care mai multe firme imbuteliaza apa plata. Nu are cum sa fie complet sigura groapa, pentru ca vor fi cutremure si romanul e tot roman, suntem la 50 de ani distanta de alte tari, nu credem ca va fi un depozit ca cele din strainatate”, a spus Ioanitescu.
Acesta a precizat ca locatia unde satenii sunt de acord sa fie amenajat depozitul, la Padina Stoenestiului, terenul este unul neroditor si nu exista nici ape subterane. „Locul unde vrem sa fie groapa nu este roditor, acolo nu incurca pe nimeni. Dar avem si o conditie, si daca se face la padina, sa nu mirosim gunoiul pe gratis, ci Fatesti sa primeasca 33% din incasari, din venitul produs de aceasta groapa, bani cu care sa se faca iluminatul public, sa e asfalteze strazile”, a mai spus Victor Ioanitescu.
Pe de alta parte, acesta a declarat ca oamenii din Fratesti nu au fost consultati cu privire la locatia depozitului ecologic, si a prezentat o serie de documente pe baza carora a facut plangere penala impotriva Consiliului Local Fratesti.
Primarul comunei Fratesti, Marian Carateanu, a declarat dupa adunarea populara, ca au fost urmate toate etapele in intocmirea proiectului pentru depozitul ecologic.
Potrivit acestuia, depozitul ecologic nu poate fi amenajat acolo unde cer oamenii, la padina din Stoenesti, pentru ca terenul respectiv a fost deja atribuit unei firme care va amenaja o fabrica de lapte.
Depozitul ecologic din Giurgiu, ar urma sa fie amenajat pe soseaua Giurgiu-Ghimpati, la kilometrul 14. Legislatia europeana prevede ca un depozit ecologic sa fie situat la cel putin un kilometru distanta de o localitate. Conform proiectului intocmit de autoritatile din Giurgiu, depozitul va fi amplasat la cel putin doi kilometri distanta fata de orice localitate invecinata. Suprafata depozitului va fi de 16,44 hectare.
Conform specialistilor de mediu, un sistem de management integrat al deseurilor presupune depozitarea deseurilor dupa ce au fost tratate, dupa ce a fost redus volumul lor, si are mai multe componente, de colectare, reciclare, tratare si in final de depozitare.
Potrivit reprezentantilor Agentiei de Protectia Mediului Giurgiu, depozitul ecologic va fi izolat, astfel incat nu va exista nici un pericol de poluare a solului, apei sau aerului.
Sursa: Realitatea TV