Primele doua centrale de cogenerare vor fi construite la Casa Presei si in Pipera. In teritoriu, realizarea noilor centrale va presupune un joint-venture intre municipalitati si Romgaz cu ajutorul Gazprom.
Vanzarea a 60% din drepturile pentru emisia de CO2, convenite in urma Protocolului de la Kyoto, ar putea aduce Romaniei 1,8 miliarde de euro, bani ce ar urma sa fie folositi pentru reabilitarea centralelor termice, a declarat, luni, vicepresedintele Partidului Democrat Liberal, Gheorghe Flutur, invocand declaratiile facute in Biroul Permanent National de ministrul Economiei, Adrian Videanu, informeaza NewsIn.
„Ne pregatim pentru sezonul rece, am discutat si astazi in coalitie despre reabilitarea centralelor termice, iar o sursa de finantare va fi vanzarea drepturilor pentru 150 milioane tone de dioxid de carbon (echivalentul a 60% din cota de 250 milioane de tone de CO2 ce revine Romaniei – n.red)”, a explicat Flutur.
Gazprom ar putea primi parte din banii obtinuti din vanzarea CO2
La jumatatea lunii iunie, ministrul Economiei declara, la Suceava, ca asigurarea termoficarii in municipiile unde exista centrale termo-electrice (CET) ar putea fi realizata prin construirea unor centrale de cogenerare in urma unui joint-venture intre primarii si Romgaz. La acel moment, oficialul preciza ca „in acest sens, o asociere cu Gazprom poate sa constituie un suport extraordinar pentru realizarea de joint-ventures la nivelul municipalitatilor pentru cogenerarea de inalta eficienta” in conditiile in care Protocolul de la Kyodo prevede ca „banii pot fi utilizati pentru a sprijini comunitatile locale in ideea de a realiza aceasta cogenerare”.
In urma cu doua saptamani, presedintele organizatiei judetene Galati a Partidului Democrat, Mircea Toader, anunta ca primele doua centrale de acest fel vor fi construite la Bucuresti. „Suntem in colaborare cu firma americana reprezentanta in Romania. La RADET va fi creata prima entitate in asociere/participatie – un producator de pana la 75 de megawati. Cele doua entitati care se fac, una la Pipera si una la Casa Presei, asigura cam 20% din necesarul termic pe zona de nord. In ceea ce priveste necesarul de energie electrica, poate sa produca si 300 de megawati. Centrala de 80 de megawati e deja in executie, pe riscul lor, bineinteles. Turbinele fac parte dintr-un grup care va fi la Casa Presei. Sistemul se va extinde. Intentia este de a intra pe piata cam cu 2.500 de megawati. La Bucuresti, e studiul de fezabilitate facut si in maximum un an de zile vor fi functionale”, a explicat Toader.
Tehnologia folosita pentru centrala de cogenerare, inventata de un roman din America
Seful PD Galati preciza ca avantajul unor astfel de centrale este functionarea la presiune redusa. „Exista o tehnologie foarte moderna, preluata din sectorul militar american. Se numeste centrala de cogenerare de inalta eficienta, este pe gaz, iar avantajul e ca merge la o presiune foarte scazuta. Noutatea este ca, in aval de turbina pe gaz, e un motor cu pistoane cap in cap. Consumul specific este la 25% din consumul normal, iar randamentul intre 80 si 100%, cu o gama foarte larga de productie. Pe langa energie electrica si termica, produce si patru metri cubi de apa pe ora. Costul unui megawatt ajunge in jur de 25 de dolari, deci sub pretul din sistemul hidro. Inventatorul este un roman din America”, a adaugat Toader.
Sursa: Ziua