In 2011, cu prilejul conferintei mondiale a climatului de la Durban, Fondul Monetar International si ministrii mediului din 24 de tari diferite au creat Fondul Verde, un consiliu menit sa gestioneze o parte din cele 100 de miliarde de dolari pe care statele au decis sa le investeasca pentru luarea de masuri climatice in tarile emergente si in curs de dezvoltare, incepand din 2020.
In cadrul acestei prime reuniuni a consiliului executiv al Fondului Verde, de la Geneva, sase tari – Germania, Mexic, Namibia, Polonia, Coreea de Sud si Elvetia – si-au prezentat candidaturile pentru a deveni gazda a viitorului secretariat al Fondului verde. Pana la stabilirea tarii care va gazdui Fondul, secretariatul interimar va avea sediul la Bonn. Potrivit mass-media elvetiene, Geneva si Bonn sunt favorit, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.
Chiar daca initiativa FMI nu a fost bine primita de statele vest-europene, cu argumentul ca recesiunea a marit deficitul bugetar al multor state dezvoltate din punct de vedere economic, Fondul Verde se reuneste si la anul.
Dupa trei zile de discutii la Geneva destinate elaborarii primelor baze ale Fondului Verde, cei 24 de ministri (jumatate reprezentand tarile in curs de dezvoltare si cealalta tarile dezvoltate) din Consiliul executiv au decis ca viitoarea reuniune sa aiba loc la Songdo, in Coreea de Sud.
Viitoarea reuniune a Fondului Verde va avea loc in Coreea de Sud intre 18 si 20 octombrie, a informat sambata secretariatul interimar al acestui mecanism in constructie pentru sustinerea financiara a tarilor in curs de dezvoltare pentru a face fata impactului schimbarilor climatice.