Fondurile Ministerului Mediului ocolesc Bacaul

0
322

Pentru Directia Apelor Siret, anul acesta este deja unul compromis din punct de vedere al investitiilor. Zeci de proiecte intocmite de institutie asteapta de la inceputul anului fonduri de la Ministerul Mediului. Directia Apelor Siret si-a planificat pentru acest an mai multe investitii ce aveau ca scop scoaterea de sub efectul inundatiilor a populatiei din localitatile riverane – amenajare riu Tazlau si afluenti, taiere de cot riu Siret la Hirlesti, comuna Filipesti, indiguire mal drept riu Siret la Letea Veche, taiere de cot riu Siret la Radomiresti, comuna Letea Veche, regularizare piriu Cleja, amenajare piriu Negel, comuna Magura, regularizare piriu Soci la Pincesti, riu Bistrita si afluenti la Racova, piriu Orbeni, amenajarea si consolidarea malurilor piriului Trebes, comuna Margineni.

Nici unul dintre aceste proiecte nu a primit pina acum bani de la minister, iar anul acesta, chiar de ar veni ceva fonduri, nu mai este timp pentru organizarea de licitatii si inceperea lucrarilor. La inceputul lui noiembrie se asteapta o rectificare bugetara insa banii vor acoperi doar lucrarile incepute cu multi ani in urma. Este vorba de lucrari de amenajare riu Bistrita si afluenti (Trebes, Negel, Limpedea) – proiect care va continua si anul viitor, amenajare piriu Bahna la Luizi Calugara si amenajarea piraielor Stirbu si Ulm la Buhoci – proiecte care vor fi finalizate anul acesta. Lucrarile au fost initiate in scopul inlaturarii efectelor calamitatilor naturale produse de inundatii in 2002 si sint, de altfel, singurele care au primit, in vara, fonduri de la minister. In acest an, Directia Apelor Siret a reusit sa demareze doar o investitie, aceea de regularizare albie piriu Slanic, in zona localitatilor Slanic Moldova si Tirgu Ocna, proiect care e finantat insa din fonduri ce provin de la Banca Mondiala.

„Anul acesta nu mai avem cind sa incepem noi investitii. Bani de la minister au fost trimisi pe Suceava si Neamt, nu si pe Bacau. Insa cele doua judete au fost lovite mai puternic de inundatii, iar lucrarile erau urgente. Cred ca de acest lucru s-a tinut cont. Pe de alta parte se pune accent pe atragerea de fonduri externe, nerambursabile. Nu se pune problema ca ministerul nu are bani, dar trebuie sa profitam de aceste finantari europene”, spune Emil Vamanu, directorul Directiei Apelor Siret.

Sursa: Ziarul de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.