Francezii au gatit doua zile la soare

Un cuptor cu ultraviolete poate fi achizitionat cu numai 175 de euro

Festivalul organizat de ecologisti a prilejuit experiente culinare inedite. Fara butelii, fara aragaze, francezii au gatit, pentru prima data, folosind doar caldura soarelui.

In plina ascensiune a pretului la energie, organizatia franceza Bolivia Inti-Sud Soleil a ales sa prezinte, in cadrul unui festival desfasurat pe parcursul zilelor de joi si vineri, alternativa economica pentru gatit.

O parte din cei 2.300 de membri ai organizatiei au expus cuptoare solare cu ajutorul carora au gatit, pe loc, cateva preparate culinare degustate de vizitatori.

Consum de energie zero

„Pana acum s-a vorbit foarte mult de necesitatea eficientei energetice in ceea ce priveste locuintele. Cred, insa, ca trebuie sa vorbim, in egala masura, si despre eficienta energetica in bucatarie, un subiect caruia nu i s-a acordat importanta cuvenita”, a declarat presedintele organizatiei Bolivia Inti-Sud Soleil, Vincent Dulong, citat de Reuters.

In opinia acestuia, cuptoarele solare vor fi din ce in ce mai mult utilizate, mai ales in conditiile cresterii pretului la energia traditionala. „Temperatura in acest cuptor ajunge pana la 160 de grade Celsius si energia este 100% gratuita”, a adaugat Dulong.

Pe de alta parte, organizatorii au recunoscut si de-zavantajele „bucatariei ecologice”. Astfel, cuptoarele solare nu pot fi folosite decat in anumite perioade ale anului si numai in zilele cu vreme frumoasa. De asemenea, timpul de asteptare pentru prepararea unui produs culinar este de doua ori mai mare decat atunci cand se gateste intr-un cuptor traditional. Pentru organizatie, promovarea cuptoarelor de gatit solare este un obiectiv asumat inca din 2005. Un an mai tarziu, Bolivia Inti-Sud Soleil a distribuit 3.600 de astfel de masini de gatit in Bolivia, Chile si Peru, de care au beneficiat 25.000 de persoane.

500 de cuptoare in Franta

Ultima initiativa a francezilor vizeaza tarile din Africa, unde folosirea cuptoarelor solare ar duce la salvarea padurilor, sacrificate in prezent pentru lemne de foc.

In Franta exista, de asemenea, 500 de persoane care utilizeaza aceste cuptoare pentru a economisi energia. Pentru achizitionarea unei astfel de masini de gatit este nevoie 175 de euro.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente