Franta trimite anual tone de deseuri nucleare in Rusia

Franta trimite anual tone de deseuri nucleare in Rusia, scrie ziarul Liberation intr-o ancheta publicata luni, la care grupul Electricite de France (EDF) a raspuns afirmand ca este vorba de material reciclabil si nu de rebuturi.deseu_nuclear

Potrivit Liberation, aproape 13% din materialele radioactive produse in prezent in Franta sunt stocate in complexul atomic Tomsk-7, in Siberia.

De la mijlocul anilor ’90, circa 120 de tone de uraniu saracit ajung anual in Franta, potrivit ziarului.

„Acest uraniu este reimbogatit, ceea ce produce 10% din materialele reutilizabile ale EDF, si 90% de uraniu foarte saracit (…) care devin proprietatea uzinei ruse Tenex”, explica Liberation.

Autorul articolului a participat la un documentar pe acelasi subiect, intitulat „Dechets: le cauchemar du nucleaire” (Deseuri: cosmarul nuclear), care urmeaza sa fie difuzat marti de postul de televiziune Arte.

EDF a raspuns, asigurand ca nu transporta „niciun deseu nuclear in Rusia”. „Deseurile radioactive obtinute din combustibili raman in Franta”, unde sunt conditionate si depozitate „in siguranta”, a anuntat o purtatoare de cuvant a grupului.

„Numai uraniu reciclabil, obtinut din tratarea combustibilor de la centralele nucleare ale EDF, este transportat in Rusia pentru a fi imbogatit”, a precizat ea.

EDF si grupul Areva, insarcinat cu tratarea combustibilului folosit de centralele grupului electric, au anuntat ca acest uraniu saracit poate fi reutilizat, ceea ce este criticat de asociatii precum Greenpeace.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *