Fukushima: Un studiu ministerial confirma ca anumite zone continua sa fie de nelocuit

Fukushima: Un studiu ministerial confirma ca anumite zone continua sa fie de nelocuit

Un nou document al Ministerului japonez al Mediului publicat vineri confirma existenta unor niveluri prea ridicate de radioactivitate in municipalitati situate pe raza zonei evacuate din jurul centralei nucleare avariate de la Fukushima, unele locuri raminind astfel de nelocuit.

Potrivit unui raport de etapa intocmit de minister, citat de AFP, campania de masuratori efectuata intre inceputul lui noiembrie 2011 si jumatatea lui ianuarie 2012 confirma rezultate anterioare si arata ca nivelurile de radioactivitate pot merge pina la 470 de milisieverti pe an, in contextul in care norma obisnuita in conditii normale este de mai putin de un milisievert pe an.

Acest virf a fost atins in localitatea Futaba, una din cele situate pe o fisie la nord-vest de locul centralei avariate de seismul si valul tsunami produse la 11 martie. In alte locuri, chiar si in interiorul aceluiasi oras, nivelurile sunt mai mici sau apropiate de normal, ceea ce dovedeste o raspindire foarte eterogena a contaminarii, fenomen ce nu usureaza deloc sarcina autoritatilor.

In contextul in care in prezent zona interzisa si evacuata se intinde pe o raza de 20 de kilometri in jurul complexului atomic /teritoriu caruia i-au fost adaugate localitati mai indepartate foarte afectate/, guvernul japonez ar urma sa retraseze liniile acestui ansamblu in functie de nivelurile de contaminare reale constatate in fiecare loc.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente