Tinerii copii care sunt expusi la fumul de tigara de la varste foarte fragede ar putea sa fie mai predispusi sa sufere de anumite alergii, sugereaza un nou studiu.
Expertii au stiut de mai demult ca expunerea la fumatul pasiv, fie prenatal fie la inceputul vietii, poate creste riscul unui copil de a dezvolta simptome de astm. Dar dovezile privind alergiile in general au fost amestecate.
In noul studiu, cercetatorii suedezi au descoperit ca copiii de 4 ani care au fost expusi la fumatul parintilor in timpul primilor ani de viata au avut un risc mai mare pentru dezvoltarea de alergii la alergenii de interior precum capusele de praf sau parul de pisica. De asemenea ei au avut un risc mai mare pentru dezvoltarea alergiilor alimentare.
Este posibil ca fumatul pasiv sa declanseze inflamarea cailor respiratorii ale tinerilor copii, lucru care i-ar putea face sensibili la substantele ce declanseaza alergii, conform grupului de cercetatori, condus de dr. Eva Lannero de la Institutul Karolinska din Stockholm.
Ea si colegii ei au raportat descoperirile in jurnalul medical Thorax.
Studiul a inclus peste 4.000 de familii cu copii mici nascuti intre 1994 si 1996. Parintii au fost intrebati daca vreunul dintre ei a fumat cand copilul avea 2 luni, 1 an sau 2 ani. La varsta de 4 ani copiilor li s-a testat sangele pentru anticorpii la o gama de alergeni comuni, precum capuse de praf sau mucegai, precum si alimente ca lapte, oua si grau.
Cercetatorii au descoperit ca copiii care au fost expusi la fumul de tigara la varsta de 2 luni au fost cu 28% mai probabili sa aiba anticorpi pentru un alergen de interior sau un alergen alimentar.
In particular, riscul ca ei sa fie sensibili la parul de pisica a fost dublu decat cel al copiilor care nu au fost expusi la fumatul pasiv la varsta de 2 luni. Si ei au fost cu aproape 50% mai probabili sa aiba anticorpi la alergeni alimentari.
Acest studiu ofera de asemenea parintilor un alt motiv sa isi tina copiii departe de fumatul pasiv.
Sursa: Epoch Times