Garda de Mediu a aplicat amenzi de peste 1,8 milioane de lei, intre 1 si 15 octombrie

Garda de Mediu a aplicat amenzi de peste 1,8 milioane de lei, intre 1 si 15 octombrie

Garda Nationala de Mediu (GNM) a aplicat amenzi in valoare totala de 1.815.430 de lei unor societati printre care Envisan, Continental Anvelope si OMV Petrom si a dispus sistarea activitatii a noua agenti economici, in urma unor controale efectuate intre 1 si 15 octombrie.

In perioada respectiva, Garda Nationala de Mediu a efectuat, la nivelul comisariatelor judetene, un numar total de 2.821 de inspectii in domeniul controlului poluarii, respectiv in domeniul habitatelor naturale, biodiversitatii si ariilor protejate, informeaza un comunicat al institutiei.
Ca urmare a neconformitatilor constatate, au fost aplicate 181 de sanctiuni, dintre care 61 de avertismente si 120 de amenzi, in valoare totala de 1.815.430 de lei. Totodata, comisarii GNM au dispus sistarea activitatii a noua agenti economici, iar in trei cazuri s-a propus suspendarea acordului sau autorizatiei de mediu. De asemenea, au existat trei situatii in care au fost formulate sesizari penale la autoritatile in drept.
In domeniul controlului poluarii, au fost efectuate 2.104 controale si au fost aplicate 85 de amenzi, in valoare de 1.469.450 de lei. Printre societatile amendate se numara contractorul belgian specializat in protectia mediului Envisan sucursala Pitesti, cu 100.000 de lei, in cazul sau propunandu-se si suspendarea autorizatiei integrate de mediu, pentru nerespectare conditiilor acesteia, OMV Petrom, Parc 948 Runcu, judetul Prahova, cu 40.000 de lei, pentru eliminarea deseuri in afara spatiilor autorizate, Continental Anvelope (Continental Automative Products SRL) Timisoara, pentru nerespectarea masurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, si Rewe Romania Bacau (operatorul magazinelor Billa si Penny Market), cu 60.000 de lei, pentru ca nu a realizat la termen masurile dispuse in actele de control anterioare.

Printre firmele a caror activitate a fost sistata se numara Florea Grup SRL si Lorelei SRL, din Alba, care au fost si amendate cu cate 50.000 de lei, pentru ca exploatau agregate minerale fara a detine autorizatie de mediu.

In domeniul biodiversitatii, biosecuritatii si ariilor protejate, au fost efectuate 717 inspectii si dispuse 35 de amenzi de 345.980 de lei, din care 100.000 de lei pentru societatea agricola Delp Prod Com din Calarasi, pentru ca nu a realizat masurile dispuse in actul de inspectie anterior.
De asemenea, Garda de Mediu a propus suspendarea acordului si mediu al Mobil Den Steel SRL din Curtea de Arges, responsabila de microhidrocentrale de pe raul Capra, care a fost si amendata cu 40.000 de lei, pentru nerespectarea acordului de mediu.
In aceeasi perioada, comisarii Garzii de Mediu au mai constatat 11 cazuri de poluare accidentala, pentru care au dat amenzi de 19.000 de lei.
De la inceputul anului si pana in 15 octombrie, au fost efectuate 38.201 in domeniul controlului poluarii si 14.302 in domeniul habitatelor naturale, biodiversitatii si ariilor protejate, fiind aplicate 2.275 de amenzi, in valoare totala de 31.816.790 de lei.
Tot in urma acestor inspectii, s-a dispus sistarea activitatii in 99 de cazuri si s-a dat o decizie de incetare a activitatii. Totodata, Garda de Mediu a facut 48 de sesizari penale si a propus suspendarea acordului sau autorizatiei de mediu in 12 cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *