Garda de Mediu amana implementarea EcoTaxei

  0
  406

  Comerciantii vor fi amendati abia incepand cu luna februarie. Amenzile vor fi intre 2.000 si 2.500 de lei.
  punga
  Cu toate ca Ministerul Mediului a sustinut introducerea taxei pentru pungile nedegradabile in scopul protejarii mediului inconjurator de la 1 ianuarie 2009, Garda de Mediu a decis amendarea abia din luna februarie a comerciantilor care distribuie gratuit pungi de plastic, institutia limitandu-se la actiuni de avertizare si informare a agentilor economici.
  Potrivit declaratiilor facute de purtatorul de cuvant al Garzii, Daniel Fita, „in ianuarie, Garda de Mediu va demara o actiune de prevenire, prin informari si avertizari, deoarece sunt foarte multi agenti economici mici care trebuie ajutati sa se conformeze noii reglementari privind pungile reutilizabile”. Purtatorul de cuvant a declarat ca, in cadrul actiunilor de informare, inspectorii de mediu vor dispune distribuirea unui afis-tip in magazine, pentru ca fiecare societate sa aiba un reper si sa nu poata sustine ca nu cunoaste legea.

  Comerciantii mai au timp sa se conformeze

  Abia din februarie comisarii Garzii de Mediu si inspectorii Fondului de Mediu vor incepe sa dea amenzi agentilor economici care nu au afisat la loc vizibil informatii despre EcoTaxa de 20 bani, care trebuie platita pentru fiecare punga de plastic comercializata. De asemenea, se vor acorda amenzi si celor care nu au transmis catre Administratia Fondului de Mediu (AFM) cifre privind cantitatea de pungi distribuite, ultima zi pentru transmiterea datelor la Administratia Fondului de Mediu fiind 25 februarie. Reprezentantul Garzii de Mediu a tinut sa sublinieze ca „amenzile pentru neconformarea la prevederile Ordonantei nr. 25/2008 sunt intre 2.000 si 2.500 de lei”.
  Toti agentii economici, producatori ai pungilor fabricate in Romania si comercializate pe piata nationala, importatori ai pungilor provenind din tari din afara Uniunii Europene sau distribuitori ai pungilor din tari membre ale Uniunii, au „obligatia de a calcula si plati EcoTaxa de 0,2 lei/bucata”, se arata in Ordinul pentru aprobarea completarii Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru Mediu, emis de Ministerul Mediului. In actul normativ se mai precizeaza ca pungile confectionate din hartie si materiale textile nu sunt supuse taxarii, la fel si cele confectionate din alte materiale, daca firma face dovada biodegradabilitatii respectivului material.

  Marii retaileri nu mai dau gratuit sacose de plastic

  Principalii retaileri s-au conformat deja metodologiei si nu mai distribuie in mod gratuit pungi de plastic clientilor, orientandu-se fie spre vanzarea lor, fie spre comercializarea de sacose reutilizabile sau din materiale biodegradabile. Spre exemplu, hipermarketul Carrefour a inlocuit pungile de plastic cu pungi biodegradabile integral, care pot mentine greutati de pana la sase kilograme si se descompun in 180 de zile. Acestea sunt vandute cu 30 de bani bucata, in timp ce sacosele din hartie – care pot suporta maximum cinci kilograme si se descompun in 90 de zile, sunt comercializate la pretul de 40 de bani. Pungile reutilizabile Natura – ce suporta pana la 15 kilograme si se pot schimba gratuit la degradare, in toate magazinele Carrefour, costa 2,50 lei, iar pungile din polipropilena reciclabila, care se descompun in 180 de zile si pot rezista la greutati de pana la 15 kilograme, costa 3,60 lei.
  „Avem la comercializare doar sacose biodegradabile”, a declarat directoarea de marketing a Carrefour Romania, Andreea Mihai, precizand ca pretul sacosei reutilizabile Natura include EcoTaxa de 0,20 lei pe bucata, care va fi directionata catre Administratia Fondului pentru Mediu. La randul lor, reprezentantii real-, au declarat ca au scos la vanzare pungi de rafie si sacose mari de plastic, in timp ce la hipermarketul Auchan pungile de plastic, care anterior puteau fi luate in mod gratuit, au disparut de langa casele de marcat, clientii fiind nevoiti sa le cumpere.
  Sursa: Gazeta de Sud

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.