Garda de Mediu se autoepureaza

Anuntata reorganizare a Garzii Nationale de Mediu vizeaza desfiintarea comisariatelor regionale pentru a intari comisariatele judetene, dar si eliminarea incompetentilor. Cel putin asa a declarat comisarul general al GNM, Octavian Marius Popa, aflat la Galati, la sfarsitul saptamanii trecute. „Este in spiritul a ceea ce se regandeste acum in Europa. Garda Financiara a luat inainte o masura similara. Structura regionala se va mentine intr-un fel, ca centru de informare si instruire, nu va mai avea rol de coordonare. In plus, fiecare comisariat va avea un jurist, pe care eu il vad mai important decat omul care reprezinta Garda in procese. Trebuie sa fie alaturi de comisar la stabilirea sanctiunilor aferente procesului verbal. Pana acum juristul era la nivelul Regionalei. Dar schimbarea cea mai mare va fi una dureroasa pentru unii: vor fi reduse foarte multe posturi de conducere. Din trei comisari generali adjuncti, va ramane unul, multe posturi de director vor fi reduse ori transformate in sef serviciu. Multi dintre cei care lucreaza la Comisariatul General vor pleca in teritoriu. Unii dintre ei erau de altfel detasati, nu vom produce drame familiale, pentru ca multi erau adusi, ceea ce crea si o cheltuiala suplimentara, hotel, diurna etc.”

Angajari pe criterii… familiale

Mai mult, schimbarile nu vizeaza o rotatie a cadrelor, ci scoaterea incompetentei din GNM, anunta Octavian Marius Popa. „Peste tot, si in comisariatul general, si in comisariatele judetene vor avea loc niste examene, a adaugat comisarul general. Au fost facute foarte multe angajari care nu au avut nicio legatura cu competenta si avem, din pacate, oameni slabi. Unii dintre ei au si plecat in urma unor controale, asa cu este cazul comisarului judetean de la Neamt. Altii sunt in comisii de disciplina, nu vor sa-si dea demisia, probabil ca vor ajunge sa fie dati afara. Acest proces de eliminare este unul greoi. Dar eu cred intr-un concurs corect si sunt dispus sa invit si presa la sustinerea lui. Nu vreau sa exagerez si sa dau niste tonuri negre activitatii, dar au fost foarte multe episoade, desi au fost trecute cu vederea, unde GNM nu a fost la inaltimea asteptarilor. Sunt oameni care au fost angajati pentru ca „e baiatul lui…”. Nu vreau sa va descriu scene pe care le-am aflat ulterior de la comisii de examene, persoane care au raspuns in permanenta „nu stiu, nu stiu, nu stiu”, dupa care au promovat concursul. Nu vreau sa dau nume, nu vreau sa dau dovezi… Poate sa ma acuze oricine de orice, inclusiv ca vreau sa scot oamenii unui partid sau ai altuia, o sa vedeti ca nu se pune problema asa, dar oamenii care sunt slabi vor pleca din Garda.”

Avem si comisarii mituiti

Dar nu numai oameni slab pregatiti profesional se gasesc in GNM. Comisarul general a admis ca are de-a face si cu cazuri de coruptie: „Am avut numeroase cazuri de acest gen, unele cazuri de coruptie, altele de abuzuri. Iar eu consider un abuz chiar atunci cand un comisar e acoperit de lege, cum ar fi aplicarea unor amenzi foarte mari. Dar noi trebuie sa aplicam legea in functie de efectele negative asupra mediului si nu de chestiuni de ordin birocratic. Pentru ca altfel poate fi interpretat ca fie ai avut ceva cu omul, fie ai vrut sa demonstrezi cat de tare esti. Nu ascund ca am chiar si informatii precise despre oameni care „au luat”.”
Si daca „au luat” de ce nu sunt dati pe mana justitiei? Iata cum comenteaza acest aspect Octavian Marius Popa: „Inca lucrurile astea sunt foarte greu de probat. O plangere penala nu pot face pentru ca nu pot demonstra fapta. Cel care anunta ca a dat mita nu vine sa se autodenunte. Insa pe un carnetel (!) imi notez cazurile si daca situatia se repeta intr-un fel sau altul incep sa monitorizeze foarte atent persoana respectiva si pana la urma un om daca este bine observat este un om ca si plecat. Prefer sa existe o deschidere din partea oamenilor si sa aflu ce se petrece in Garda. Nu cred ca cineva nu-si inchipuia ca asemenea lucruri nu se petrec. Ce pot eu sa cred daca intr-o anumita zona o societate nu a fost controlata timp de trei ani ?”

Sursa: Viata Libera

Articolul precedentInvestitii in mediu de 1,5 milioane Euro
Articolul următorApa de milioane

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente