Gata cu dezbaterile pe tema schimbarilor climatice

Ambasadorul Franței la București: În 2015, viitorul planetei se va juca în decembrie la Paris
Gata cu dezbaterile pe tema schimbarilor climatice
Gata cu dezbaterile pe tema schimbarilor climatice

Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC, coordonat de Organizatia Natiunilor Unite) a lansat recent volumul final al celui de-al cincilea raport de evaluare privind schimbarile climatice. La acest document au muncit timp de sapte ani peste o mie de oameni de stiinta din 160 de tari.

Samantha Smith, liderul Initiativei pentru Schimbari Climatice si Energie a WWF comenteaza in baza raportului: Cei mai buni oameni de stiinta din lume in problema schimbarilor climatice ne-au oferit un instrument solid, detaliat si adecvat de masurare a eforturilor globale in ceea ce priveste schimbarile climatice. Acest raport a fost aprobat de toate cele 195 de guverne membre ale IPCC, cat si de oamenii de stiinta. Reprezinta un consens stiintific extrem de vast asupra schimbarilor climatice.

Raportul ne arata ca schimbarile climatice deja afecteaza natura si oamenii de pretutindeni. Acidifierea oceanelor, cresterea nivelului marii, valuri extreme de caldura si schimbarile profunde din zona Arctica arata ca schimbarile climatice sunt deja un fapt real. Aceste lucruri ne mai spun si ca noi suntem responsabili de aceasta situatie si ca dependenta noastra fata de combustibilii fosili este sursa de poluare preponderenta care ne schimba clima.

Raportul detaliaza scenariul sumbru al unui climat instabil, dar propune totodata o cale catre un viitor curat si sigur. Rezultatele cele mai importante sunt:

Lumea isi permite sa lupte impotriva schimbarilor climatice. Acest lucru nu va destabiliza economia si nici nu va impiedica dezvoltarea – dimpotriva. Ceea ce este cert este faptul ca lipsa de actiune va fi mult mai costisitoare, chiar si in cazul unor estimari pozitive

Nu este inca prea tarziu sa evitam schimbarile climatice catastrofale. Actiuni rapide si hotarate in vederea renuntarii la combustibilii fosili pot mentine cresterea temperaturii globale sub 2o Celsius, ceea ce reprezinta pragul indicat de stiinta si aprobat de guverne pentru evitarea schimbarilor climatice periculoase.

Exista un buget de carbon – o limita care ne spune cat de mult putem emite – si am folosit deja cea mai mare parte din el. Nivelul emisiilor trebuie sa scada rapid la nivel global, nivelul actual reprezetand punctul maxim, si sa ajunga la zero pana la jumatatea secolului daca dorim evitarea schimbarilor climatice catastrofale. Guvernele, intreprinderile si fiecare dintre noi trebuie sa facem mai mult si sa eliminam combustibilii fosili complet .

Adaptarea la schimbarile climatice este esentiala, dar exista limite foarte clare in ceea ce priveste acest lucru. Fara actiuni imediate asupra emisiilor si limitarea impacturilor, adaptarea nu va fi suficienta pentru a ne proteja propriile vieti, mijloacele de trai si lumea naturala de care omenirea depinde.

Daca vom actiona in vederea reducerii emisiilor si adaptarii ridica probleme de echitate si dreptate. Daca nu reusim sa actionam, ne punem in pericol eforturile depuse pentru a reduce saracia si punem in pericol sursele de hrana, apa si mijloacele de trai pentru multi dintre saracii lumii. De asemenea, vom lasa tinerilor de astazi si generatiilor viitoare fata in fata cu o provocare extrem de grea.

In septembrie a.c., oameni din toata lumea au protestat, cerand liderilor sa actioneze. Cetateni de rand, oameni de afaceri, studenti, mici organizatii, grupuri din societatea civila si lideri spirituali au cerut guvernelor sa actioneze rapid si cu ambitie. Acum, este randul lor – de a isi folosi mandatul, sa ofere miliardele necesare pentru aceasta tranzitie, si sa se puna de acord cu privire la calea de urmat pentru un acord global privind clima la Lima, unde in decembrie va avea loc Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *