STOP poluarii cu nutrienti!

STOP poluarii cu nutrienti!
STOP poluarii cu nutrienti!

Consiliul Judetean Constanta a semnat o conventie de colaborare cu Ministerul Mediului si Primaria Harsova pentru derularea proiectului privind „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti“.

STOP poluarii cu nutrienti!Implementat la nivel national, proiectul este finantat din fonduri rambursabile acordate de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, fonduri nerambursabile acordate de Facilitatea Globala de Mediu si fonduri de la consiliile judetene si consiliile locale. Scopul sau este reducerea poluarii apei si solului cu nutrienti prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea populatiei pentru pastrarea surselor de apa curate. In cadrul proiectului mai sunt prevazute plantari de perdele forestiere de protectie si impadurirea terenurilor improprii agriculturii, actiuni derulate de cativa ani in judetul nostru prin programe ale CJC. Proiectul consta in activitati de colectare, depozitare si gestionare a gunoiului de grajd prin construirea unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd, dotarea gospodariilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd si dotarea comunitatilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea si imprastierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd. Aceste masuri elimina riscul imbolnavirii cauzate de consumul de apa contaminata si promoveaza utilizarea eficienta a gunoiului de grajd care, in acest mod, nu va mai fi un factor poluant. „Prin conventia de colaborare, partile semnatare se angajeaza sa desfasoare in comun, conform competentelor legale ale fiecareia, activitatile ce conduc la realizarea obiectivul principal al proiectului, respectiv reducerea deversarii de nutrienti in corpurile de apa si promovarea unei schimbari de comportament prin intarirea capacitatii institutionale si de reglementare, precum si prin actiuni cu rol demonstrativ la nivelul comunelor, si, prin urmare, sprijinirea Guvernului Romaniei in vederea satisfacerii cerintelor UE in domeniul protectiei apei“, arata Cristinel Dragomir, presedintele interimar al CJC.

Gunoi depozitat la standarde europene

Autoritatile vor intreprinde actiuni de ecologizare in randul gospodariilor, instruirea, informarea si constientizarea publica a factorilor de decizie, a institutiilor implicate in monitorizarea si reducerea poluarii cu nutrienti, precum si a fermierilor si a populatiei rurale. Orasul Harsova va beneficia de asistenta in stabilirea si finalizarea unor planuri de mediu pentru reducerea poluarii cu nutrienti din agricultura. Localitatea va primi suport financiar pentru construirea si operarea de facilitati de depozitare si management al gunoiului de grajd, precum si pentru achizitionarea de echipamente destinate manipularii si aplicarii gunoiului de grajd. „In jur de 1.700 de gospodarii vor fi dotate cu euro-pubele, unde sa colecteze separat gunoiul menajer de grajd si va fi amenajata o rampa ecologica la marginea islazului, langa ferma de animale“, a declarat primarul Tudorel Nadrag. Tot el a precizat ca administratia locala va fi dotata cu un incarcator frontal, un tractor cu doua remorci, o cisterna, o vidanja si o masina de imprastiat gunoiul, utilaje care vor contribui la depozitarea gunoiului de grajd potrivit standardelor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *