George Bush, amicul poluarii

0
376

Presedintele american se opune adoptarii masurilor privind reducerea emisiilor poluante de teama cresterii ratei somajului

George W. Bush a respins, ieri, cu vehementa proiectul legii privind reducerea gazelor cu efect de sera. El a anuntat ca va face uz de dreptul de veto.

Administratia de la Casa Alba a anuntat ca presedintele George Bush se opune categoric masurilor legislative privind reducerea de catre Statele Unite ale Americii a emisiilor de gaze cu efect de sera, scrie Reuters.

Anuntul a fost facut in contextul dezbaterilor din Congres a proiectului legislativ potrivit caruia SUA vor implementa un sistem de taxare a emisiilor de dioxid de carbon similar celui care functioneaza in Uniunea Europeana. Scopul acestei masuri este reducerea emisiilor poluante cu 66% pana in 2050.

Pretul climei – 6.000 miliarde de dolari

Pozitia presedintiei americane este sustinuta cu argumente de ordin economic. „Nota de plata a economiei americane pentru aceasta decizie se va ridica la sase mii de miliarde de dolari”, a avertizat Bush.

Potrivit liderului de la Casa Alba, adoptarea masurilor respective va avea drept consecinta directa reducerea anuala cu sapte procente a Produsului Intern Brut, iar pretul petrolului, si asa foarte mare, va urca semnificativ in urmatorii 20 de ani.

In plus, Bush considera ca si piata fortei de munca va fi afectata, prin cresterea somajului.
Sustinatorii presedintelui spun ca si ei au serioase dubii in ceea ce priveste succesul acestor masuri. „Este vorba, de fapt, de schimbarea comportamentului consumatorului, fara niciun beneficiu pentru mediul inconjurator, dar cu un impact economic devastator”, a declarat senatorul republican Mitch McConnell, citat de Agentia France Presse.

SUA, vinovate de incalzirea globala

Pachetul legislativ a dat nastere unei reale controverse in Congres, impartit acum in doua tabere. Sustinatorii deciziei de implementare a sistemului de taxare a emisiilor au explicat ca aceste masuri vor reda Statelor Unite statutul de lider mondial.

Mai mult decat atat, unul din initiatorii proiectului a recunoscut ca „SUA sunt vinovate pentru aceasta problema (a incalzirii globale – n.r.) si tot noi suntem cei care trebuie sa o rezolvam”. Cei care sunt hotarati sa voteze noile taxe apreciaza ca, in acest fel, dependenta SUA de petrol se va reduce considerabil. De asemenea, ei spun ca o atitudine indiferenta fata de schimbarile climatice ar costa SUA mult mai mult pe viitor.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.