Comoara din Lacul Kivu

Lacul Kivu reprezinta in acest moment cea mai mare speranta a Rwandei de a-si solutiona criza energetica. Lacul, impartit de doua state africane, Rwanda si Congo, are sub el o imensa sursa de gaz metan.

Estimarile curente arata ca solul de sub Lacul Kivu contine 55 miliarde metri cubi de gaz metan, echivalentul a 40 milioane de tone de petrol.

Ascuns la picioarele vulcanului activ Virunga, acest lac pare a fi un Eldorado energetic ce stocheaza in adancurile sale imense resurse naturale inca neexploatate. Rwanda si Republica Democrata Congo vor lansa proiecte de exploatare a metanului din lac pentru a obtine electricitate prin arderea acestuia in termocentrale.

Gaze naturale din Africa , in Romania

Concentratia mare de metan din lacul Kivu a fost determinata de doua precese separate. Unul este de origine vulcanica, iar celalalt este rezultatul procesului de fermentare a sedimentelor care se afla pe fundul lacului.

In prezent, a fost finisata deja o barja lunga de 20 de metri, care poate fi vazuta plutind pe apele lacului. Din ea pornesc doua brate lungi ce se infig pe fundul lacului Kivu si care vor fi folosite in procesul de extractie a metanului.

In curand, pe malurile lacului va fi amplasata o centrala moderna, dotata cu doua generatoare ce au menirea sa converteasca metanul extras cu ajutorul barjei in curent electric.

Intre Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, Guvernul Italiei si cel al Republicii Congo a fost semnat anul trecut, la Roma, un protocol prin care Romania va avea acces la explorarea si exploatarea rezervelor de gaze naturale detinute de Lacul Kivu. Acest document are la baza un protocol initial incheiat intre Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti si Compania SCIRA Italia.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *