
Germania intentioneaza ca, pana in 2050, sa isi genereze aproape tot necesarul de electricitate din surse regenerabile si sa elimine utilizarea combustibililor fosili.
Planul are un sprijin extins, care depaseste liniile de partid. Peste doua treimi din germani aproba acest plan, sustinut de asemenea si de Partidul Verde din Germania, Partidul Social Democrat, Partidul Democratia Libera si de Uniunea Crestin Democrata a Angelei Merkel.
Planul este cunoscut sub denumirea de Energiewende; wende, care inseamna intoarcere, se refera la revolutia pasnica care a culminat cu sfarsitul Razboiului Rece. Investitorii privati din sectorul energiei regenerabile au caracterizat planul nemtilor drept o revolutie verde.
Guvernul ofera stimulente financiare producatorilor de energie regenerabila si le permite in acelasi timp sa isi cumpere electricitatea la preturi reduse. Rainer Baake, directorul Agora Energiewende, considera ca Germania este unica in acest sens, deoarece „aproape 50% din capacitatea instalata de energie regenerabila se afla in mainile cetatenilor normali si a fermierilor“.
Totusi, dezvoltarea energiei verzi din Germania a condus la o crestere a costurilor pentru consumatori. Pretul electricitatii a crescut cu peste 66% dupa ce a intrat in vigoare Legea Energiei Regenerabile din Germania in 2000.
Pentru a integra energia regenerabila in reteaua energetica a tarii, cel mai sigur pariu al Germaniai ar fi sa investeasca intr-o retea inteligenta de peste 25 mld. dolari. „Solutia cruciala pe care o ofera aceste retele inteligente este data de mijloacele de control a tensiunii fluctuante captate in sezoanele cu vreme variabila“, se arata intr-un raport Reuters.