Masuratorile arata ca ponderea ghetii cu o vechime mai mare de 2 ani a scazut de la 60 la 30 % din masa totala a ghetii arctice. Cercetatorul NASA, Seeyle Martin a declarat ca „desi in luna martie a acestui an suprafata acoperita de gheata este putin mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, zona gheturilor permanente a atins valoarea minima din toate timpurile.” Acesta concluzioneaza: „volumul ghetii arctice continua sa descreasca.”
Asadar, in pofida racirii apei datorita fenomenului La Nina, calota glaciara se topeste cu viteze record si acest lucru este foarte ingrijorator. Gheata de vechime mai mare este mai groasa si contine mai putina sare decat cea mai recenta, aceasta insemnand ca e mai rezistenta la perioadele cu temperaturi ridicate.
Daca gheata din zona arctica se topeste acest lucru va avea repercusiuni pe intreg Globul. Vom vedea nivelul marii crescand, iar Pamantul se va incalzi treptat deoarece gheata nu va mai reflecta radiatiile inapoi in spatiu.
Cercetatorul Walt Meier declara: „Poate parea in regula la suprafata, dar este ca in decorul unui film de la Hollywood: vezi fatada unei cladiri si arata OK, dar daca te uiti in spatele ei nu e nici o cladire acolo.”
Studiile stiintifice arata ca zona arctica va fi lipsita complet de gheata pana in anul 2050. In 2002 o suprafata de 3250 de km patrati, groasa de 220 m s-a topit iar incepand de pe data de 25 martie au aparut rapoarte ce indica faptul ca zona Wilkinson, de 14,500 de km patrati a inceput sa se topesca.