In medicina populara, ghindele sunt folosite atat pentru a calma durerile de cap, cat si ca adjuvant in oprirea hemoragiilor interne. In acest scop, acestea se prajesc pe o tava incinsa, dupa care se macina, obtinandu- se o pulbere maronie.
Aceasta se administreaza pe stomacul gol, cate 2-3 lingurite. Daca hemoragia e puternica, se fierb sase lingurite de pulbere intr-o cana cu apa, timp de doua minute, dupa care se filtreaza si se consuma pe stomacul gol, in doza unica.
Te doare capul? Bea ceai de ciubotica-cuculu
Bogata in vitamina C, ciubotica cucului are proprietati antispastice, sedative, calmante, cicatrizante, hemostatice si emoliente. De aceea, ceaiul de ciubotica-cucului este recomandat pentru calmarea migrenelor.
De la aceasta planta se pot folosi florile – sub forma de infuzie, radacina – maruntita pentru decoct si frunzele uscate – din care se face o pulbere. In uzul extern, ciubotica-cucului este folosita sub forma de comprese calde, care se aplica pe locurile dureroase, avand actiune calmanta, cicatrizanta si hemostatica.
Brusturele stimuleaza cresterea parului
Rezistent la seceta sau la temperaturi extreme, brusturele poate fi folosit pentru tratarea mai multor afectiuni. De la aceasta planta se folosesc radacina si frunzele.
Radacina brusturelui ajuta la curatarea organismului de toxine, la tratarea infectiilor urogenitale cu infrabacterii, dar si la scaderea valorilor colesterolului. In uzul extern, frunzele de brusture sunt bune la tratarea pielii capului. Stimuleaza cresterea parului, fiind util in combaterea alopeciei (cheliei).
Sursa: Libertatea