Giurgiu va avea o statie de epurare de 9 milioane de euro. Lucrarile de reabilitare si extindere a statiei de epurare vechi au ajuns acum sa fie finalizate in procent de peste 60%

  0
  456
  Ministerul Mediului incepe pregatirea portofoliului de proiecte din sectorul de apa si apa uzata pentru 2014-2020
  Statia de epurare va fi functionala peste un an

  Proiectul vizeaza epurarea apelor uzate menajere pe baza tehnologiei cu namol activat incluzand trepte de tratare mecano-biologica, tratarea namolului prin stabilizarea anaeroba si recuperarea energiei din gazul de fermentare prin intermediul blocului cogenerator. Statia de epurare isi va asigura energia termica tocmai din activitatea pe care o desfasoara.

  De realizarea acestui proiect se ocupa firma germana Hochtief care a demarat lucrarile inca din toamna anului 2009 avand un termen de executie a lucrarii de 36 de luni, dupa care timp de un an se vor realiza probe tehnologice pentru a se verifica daca proiectul si-a atins obiectivul si daca sunt inregistrate defecte.
  “Am avut norocul sa intram in colaborare cu un constructor serios, sub antreprenori care cunosc foarte bine calitatea serviciilor si tocmai pentru ca s-a depasit stadiul lucrarilor grele, este posibil ca proiectul sa fie finalizat mai inainte de expirarea termenului, iulie 2012”, a spus Violeta Naita, directorul SC Apa Service SA Giurgiu.

  A scazut consumul de apa

  Noua statie de epurare va acoperi nevoile intregii populatiei conform unui studio demographic prealabil pentru urmatorii 25 de ani. Managerul de proiect din cadrul Apa Service Giurgiu, Lucica Neagu spune ca in ultimii ani consumul de apa al giurgiuvenilor a scazut cu pana la 15%.
  “Practic, finalizarea proiectului va insemna pentru giurgiuveni o calitate superioara a apei si un mediu mai curat. Din vechea statie nu vor mai ramane decat decantoarele care au fost rehabilitate, de restul urmand sa se ocupe noua statie”, a completat Lucica Neagu.
  Statia de epurare care functioneaza actualmente este veche de peste patru decenii si a fost creata la initiativa unei tesatorii din oras, finantarea venind din aceeasi directie. Scopul ei era de a asigura epurarea apelor uzate ale tesatoriei, dar si cele colectate din oras.
  Accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea acesteia s-a incercat inca de acum 12 ani, dar castigator a fost municipiul Braila.

  Jumatate de secol, durata de viata

  Noua statie de epurare a apelor uzate menajere pe baza tehnologiei cu namol activat incluzand trepte de tratare mecano-biologica, tratarea namolului prin stabilizarea anaeroba si recuperarea energiei din gazul de fermentare prin intermediul blocului cogenerator, se va intinde pe o suprafata de 2.8 hectare si este garantata sa functioneze pentru cel putin 50 de ani.
  “Suntem pe o lunca a Dunarii unde infiltratiile au fost serioase si in acest sens am avut mai mult de lucru. Constructiile civile sunt realizate in propotie de 90%. Aproape toate echipamentele pentru laborator sunt aprovizionate, provin din Germania si au fost testate”, a spus Petre Papadopol, reprezentantul constructorilor.
  In afara de statia de epurare a municipiului Giurgiu si celelalte doua orase din judet, Mihailesti si Bolintin Vale, vor avea parte de statii de epurare asemanatoare.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.