Gradinile zoologice, protejate de mafia imobiliara

0
253

Guvernul a aprobat, la initiativa Ministerului Mediului, amendarea ordonantei de urgenta privind protectia mediului, astfel incat noua forma a legii va stabili ca schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si a gradinilor zoologice sau stramutarea acestora este interzisa.
„Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, gradini zoologice, gradini botanice, parcuri dendrologice si prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor sunt interzise, indiferent de regimul juridic al acestora”, stabileste unul dintre amendamentele promovate de guvern.
„Speram ca prin promovarea acestor amendamente sa punem punct speculatiilor imobiliare dezvoltate in jurul terenurilor amenajate ca gradini zoologice, a caror destinatie nu mai poate fi schimbata acum decat in cazul transformarii gradinilor zoologice in gradini botanice sau spatii verzi”, a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului.
Amendamentele propuse stipuleaza ca aceasta obligatie revine atat persoanelor fizice si juridice, cat si autoritatilor publice locale care, in caz contrar, sunt obligate sa aduca terenul la starea initiala, pe cheltuiala proprie. Alta modificare prevede ca schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca gradini zoologice si prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor constituie infractiune. Ministerul Mediului a organizat, in acest an, mai multe dezbateri publice legate de acest subiect, cu atat mai mult cu cat, raportat la anii „90, in Romania s-a constatat o injumatatire a suprafetei spatiilor verzi. Institutia a cerut autoritatilor locale care detin gradini zoologice sa transmita documentele necesare pentru finantarea proiectelor de modernizare a acestor spatii. Potrivit secretarului de stat de la Mediu, gradinile zoologice in care nu se vor face investitii pentru extindere si modernizare risca sa fie inchise in viitor. In prezent, in Romania exista 41 de gradini zoologice, dintre care 32 sunt gradini zoologice propriu-zise, sase acvarii publice, un delfinariu si doua terarii. Din numarul total de gradini zoologice, 28 sunt in proprietatea autoritatilor publice locale, iar 13 sunt detinute de Muzee de Stiinte ale Naturii si de proprietarii privati.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.