Greenpeace: Autoritatile subestimeaza impactul asupra mediului al centralei de la Cernavoda

Studiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda nu analizeaza suficient posibilele efecte asupra oamenilor si mediului, sustine organizatia internationala Greenpeace.

Organizatia cere guvernului roman sa respinsa acest studiu si sa ia in considerare alternative non-nucleare pentru producerea energiei, se arata intr-un comunicat de presa.

Greenpeace critica lipsa din studiu a unei comparatii cu alte surse de energie – mai ieftine, mai rapide si care nu afecteaza oamenii si mediul inconjurator. Aceste alternative se bazeaza pe descentralizarea sistemului energetic, cresterea eficientei energetice si investitii in sursele regenerabile de energie, se precizeaza in comunicat.

De asemenea, lipsa unei analize serioase a riscului unui cutremur, a efectelor unor greseli umane sau tehnice sau a riscului unui posibil atac terorist sunt alte minusuri ale studiului evidentiate de Greenpeace. Documentul nu ia in calcul nici impactul asupra mediului a productiei de combustibil sau a depozitarii deseurilor radioactive.

Organizatia internationala a realizat, in paralel, un studiu care evalueaza impactul asupra mediului a reactoarelor de la Cernavoda. Concluzia lui Jan Haverkamp, expert in domeniul energiei in cadrul Greenpeace European Unit, a fost ca studiul autoritatilor romane subestimeaza riscul serios al emisiilor de tritiu asupra locuitorilor din Cernavoda.

„Evaluarea impactului asupra mediului pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda arata ca dezvoltarea energiei nucleare este posibila doar daca nu spui nimic despre riscurile reale: costuri ridicate, emisii de tritiu, atacuri teroriste, redirectionarea unor investitii cruciale si riscuri financiare ridicate. O analiza atenta a efectelor de mediu si sociale arata ca reactoarele Cernavoda 3 si 4 reprezinta raspunsul gresit la necesitatile energetice ale Romaniei si Europei”, a declarat expertul Greenpeace.

Totodata, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a anuntat, printr-un comunicat de presa, dezbaterea publica a a raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului „CNE Cernavoda Unitatile 3 si 4”, in zilele de 1, 3 si 5 octombrie la Constanta si Bucuresti.

Sursa: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *