Groapa de gunoi la standarde europene, in Tulcea

Autoritatile locale si judetene au inaugurat primul depozit ecologic, pentru deseuri nepericuloase si periculoase stabile, din municipiul Tulcea. Acesta a fost realizat in zona Vararie de catre constructorul si administratorul S.C. Ecorec S.A.

Panglica a fost taiata de primarul municipiului, dr. ing. Constantin Hogea, alaturi de directorul general al S.C. Ecorec S.A., Victor Dombrovschi, ambii exprimandu-si satisfactia si multumirea pentru „aceasta reusita la nivel european de care beneficiaza orasul de la portile Deltei”.

Depozitul are si o rampa unde, in prima faza, va avea loc sortarea materialelor reciclabile ce se gasesc in deseurile solide urbane. Dupa ce sunt extrase, acestea vor fi valorificate. In depozit raman doar deseurile nepericuloase.

Depozitul Tulcea se intinde pe o suprafata de 22 de hectare si va avea opt celule, patru pentru deseuri municipale si alte patru pentru deseuri periculoase stabile, cu o capacitate totala de 2,8 milioane de metri cubi. Specialistii estimeaza ca el va putea asigura spatiul de depozitare pentru urmatorii 25 de ani.

Fluxul tehnologic consta in descarcarea deseurilor solide urbane pe un platou, de unde sunt incarcate pe benzi transportoare si ajung in tamburul rotativ, unde se realizeaza presortarea acestora. Ulterior, deseurile sunt transportate in camere de selectare, unde sunt extrase materialele reciclabile, care sunt apoi compactate si depozitate.

Deseurile care nu se pot recicla sunt transportate la celula ecologica, prima unitate functionala de acest gen avand capacitatea de 195.000 de metri cubi. Firma Ecorec are contract de administrare de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru inca 10 ani.

Valoarea investitiilor ce vor fi realizate urmand a ajunge la 12 milioane de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *