Lucrarile de amenajare a depozitului ecologic de deseuri menajere din municipiul Targu Jiu au fost deschise ieri in mod oficial. Reprezentantii firmei austriece UEG, care va realiza aceasta investitie, si autoritatile locale au taiat panglica inaugurala a santierului. Depozitul va fi situat la marginea orasului, in zona Barsesti, pe amplasamentul fostei gropi de cenusa a fabricii de ciment. Conform reprezentantilor UEG Mediu Targu Jiu, groapa ecologica de gunoi va fi pusa in functiune la inceputul toamnei, poate chiar mai devreme. „In august – septembrie vor putea fi depozitate primele deseuri”, a spus Leopold Kroneger, administrator UE Mediu SRL. Firma austriaca a castigat licitatia de amenajare a depozitului ecologic de gunoi in anul 2006, iar timp de un an si jumatate a facut demersurile necesare pentru obtinerea tuturor avizelor legale in vederea inceperii lucrarilor de amenajare. „In anul 2002, UEG a hotarat sa-si extinda afacerile si in alte tari, nu numai in Austria. In anul 2006 am participat la licitatia desfasurata de Primaria Targu Jiu si am fost declarati castigatori. Dupa un an si jumatate, am obtinut autorizatia de mediu si de constructie. A fost nevoie sa parcurgem anumiti pasi, peste care nu am putut sa sarim. In Austria, autorizatiile pentru o asemenea investitie se obtin si mai greu. Am respectat toate legile care sunt in vigoare si de aceea costurile au fost mari”, a explicat Leopold Kroneger.
Investitie de peste 15 milioane de euro
Investitia pe care o va realiza firma austriaca se ridica la peste 15 milioane de euro. Groapa ecologica se va intinde pe o suprafata de 37 de hectare si va asigura depozitarea deseurilor menajere pe o perioada de cel putin 20 de ani. Marius Ionescu, directorul tehnic al Primariei Targu Jiu, a precizat ca la depozitul din Barsesti va fi depus gunoiul colectat din toate localitatile judetului Gorj. In cinci orase se vor amenaja statii de colectare si transfer al gunoiului menajar catre depozitul central din Targu Jiu. „Tehnologia va fi de ultima ora, astfel incat mediul inconjurator nu va fi afectat in nici un fel”, a precizat Marius Ionescu. Florin Carciumaru, primarul municipiului Targu Jiu, a precizat ca este unul dintre putinele orase din tara care va avea o groapa ecologica: „Ne vom numara printre putinele orase resedinta de judet care au facut aceasta investitie. Din 2003 am inceput demersurile, pentru ca astazi sa se deschida lucrarile pentru depozitul ecologic de la Targu Jiu. Este un pas important spre o normalitate la care toti tindem sa ajungem”.
Actuala groapa va fi inchisa
Conform reprezentantilor Primariei Targu Jiu, in paralel vor incepe si lucrarile de inchidere a actualei gropi de gunoi a orasului, care nu mai corespunde normelor in vigoare. Costul acestor lucrari se va ridica la un sfert de milion de euro. De asemenea, societatea POLARIS, care se ocupa de colectarea si transportul gunoiului menajer, va dota fiecare locuinta individuala cu europubele, pentru a se putea trece la selectarea deseurilor.
Sursa: Gazeta de Sud