Gunoaiele de la metrou sunt „acoperite” de lege

Mizeria de la metrou nu poate fi „taxata”, intrucat legislatia actuala nu prevede norme de igiena.

Dupa ce luna trecuta, in urma nenumaratelor sesizari din partea bucurestenilor, principalele statii Metrorex au fost luate la puricat de angajati ai Inspectiei Sanitare de Stat, saptamana aceasta au sosit rezultatele: multe dintre ele sunt dezastruoase.

In fata gunoaielor, a virusilor si a sobolanilor, inspectorii se declara neputinciosi in a da amenzi agentilor economici care au contracte de curatenie sau servicii de deratizare. Motivul: „rezultatele nu pot fi interpretate, pentru ca exista o lacuna legislativa”.

Tocmeala in loc de lege

Sanatatea milioanelor de bucuresteni care circula anual cu metroul in subteran nu e motiv de ingrijorare pentru autoritatile statului. Cel putin asta reiese din declaratiile inspectorului sanitar-sef din Cadrul Inspectiei Sanitare de Stat a Municipiului Bucuresti, Cristian Magherescu.

„In statiile de metrou nu exista un studiu de impact. Dupa ce am obtinut rezultatele analizelor, a trebuit sa gasim spatii echivalente pentru a da niste amenzi”, a explicat Magherescu, care a sustinut ca verificarea acestor amplasamente intra de fapt in grija Directiei de Inspectie din cadrul Ministerului Transporturilor. Magherescu a adaugat ca legislatia are o mare lacuna. „In cazul transportului subteran, nu exista norme de igiena asa cum sunt pentru scoli, cinematografe sau alte institutii. In lipsa acestora, nu se pot da amenzi clare”, a spus acesta.

Sobolani si un management defectuos al deseurilor

Desi rezultatele nu pot fi interpretate, „metroul este un pericol si cei mai primejdiosi sunt sobolanii, nu atat gunoaiele care nu sunt ridicate corespunzator”, a concluzionat inspectorul Magherescu. Acesta a amendat inca de luna trecuta cu 6.400 de lei compania Romprest, cea care se ocupa de salubrizarea in statii.

In replica, reprezentantii firmei au explicat ca nici bucurestenii nu se prea ingrijesc de pastrarea curateniei si ca prezenta a 330 de angajati si 91 de utilaje in statii nu poate concura lipsa de educatie a oamenilor. Saptamana trecuta, inspectorii au fotografiat in statia Piata Obor sobolani care se ascundeau sub banci. Conducerea firmei Alrod Consult, cea care asigura serviciile de Dezinsectie, Dezinfectie si Deratizare, a gasit rapid o explicatie.

„Unii mai scapa, dar au fost sute ucisi pana in prezent. Interventiile noastre se fac trimestrial impreuna cu angajatii Metrorex, dar, oricum, sobolanii nu mai ajung sa creasca precum pisicile, asa cum erau inainte”, a incercat sa se justifice directorul firmei, Ciprian Deleanu.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *