Ora de intuneric, lectia de respect a pamantenilor

Milioane de oameni din intreaga lume au stins ieri luminile, intre orele 20.00 si 21.00, in cadrul programului „Ora Pamantului”. Initiativa marcheaza interesul pentru gasirea unor solutii privind reducerea poluarii si a incalzirii globale.

Din arhipelagul Tuvalu pana la baza australiana din Antarctida, de la Cascada Niagara pana la Sydney sau Tel Aviv, intunericul s-a asternut deasupra pamantenilor care au dorit sa demonstreze ca le pasa de criza ecologica si energetica cu care se confrunta Terra.

„Earth Hour” a inceput la Tel Aviv, unde luminile s-au stins inca de joi, datorita suprapunerii cu Sabbahul. Pe rand, luminile s-au stins simbolic, ieri, in celelalte 23 de orase participante, incepand cu Christchurch (Noua Zeelanda), Suva si Lautoka (Insulele Fiji) si arhipelagul Tuvalu, periclitat de cresterea nivelului oceanelor. Evenimentul a fost organizat si in Atlanta, Chicago si San Francisco, Phoenix (SUA), Bangkok (Thailanda), Ottawa, Vancouver, Toronto si Montreal (Canada), Dublin (Irlanda), Sydney, Perth, Melbourne, Canberra, Brisbane si Adelaide (Australia), Copenhaga (Danemarca) si Manila (Filipine).

Un proiect fara frontiere

Cei 2,2 milioane de locuitori din Sydney au stins luminile, iar Portul si cladirea Operei au ramas cufundate in bezna, iar in Europa, timp de cinci minute, au fost stinse luminile unor monumente reprezentative, precum Turnul Eiffel din Paris sau Colosseumul din Roma.

La Christchurch, 100 de magazine si mii de locuinte au ramas in intuneric, iar locuitorii si-au amanat cina cu o ora. „Este impresionant ca actiunea transcende frontierele politice si are loc in tari precum China, Vietnam sau Papua-Noua Guinee”, a declarat Andy Ripley, director executiv al „Earth Hour”.

Actiunea a fost sustinuta si in Seul (Coreea de Sud), Kuala Lumpur (Malaysia), Jakarta (Indonezia), Dhaka (Bangladesh), Bangalore si Mumbai (India), Dubai (Emiratele Arabe), Kuweit, Damasc (Siria), As-Salt (Iordania), Kfar-Saba (Israel), Espoo (Finlanda), Sofia, Budapesta, Geneva si Varsovia, precum si in marile capitale europene. „Earth Hour” a traversat apoi Atlanticul, ajungand si la Curitiba (Brazilia), Montevideo (Uruguay), Buenos Aires (Argentina).

Datorita diferentei de fus orar, in aceasta dimineata a venit randul oraselor Santa Cruz si Caracas (Venezuela), Chicago, San Francisco si Ciudad de Mexico sa stinga luminile. Astfel, de la 34 de orase, initiativa a cuprins peste 100 de localitati din intreaga lume.

INVITATIE LA INTUNERIC

Ora pamantului, respectata si in Romania

> Potrivit Mediafax, teatrul independent Green House i-a indemnat ieri pe bucures teni sa se alature acestei initiative si sa stinga luminile, sa inchida televizoarele si sa aprinda o lumanare la fereastra, spre strada, in semn de raliere la „Ora Pamantului”. Primaria din Baia-Mare s-a incris in program, invitandu-i pe locuitorii orasului sa ajute la reducerea consumului de energie electrica. Un afis al actiunii a fost expediat prin e-mail tuturor organizatiilor si institutiilor din oras, solicitand alaturarea la acest demers. De asemenea, municipalitatea a decis sa intrerupa iluminatul public intre orele 20.00 si 21.00.

> La Sighetu Marmatiei, astronomul amator Sorin Hotea le-a cerut concitadinilor sa sprijine initiativa, iar asociatia „Pentru Comunitate” din Covasna a organizat petreceri „pe intuneric” in mai multe locuri publice din centrul orasului Sfantu Gheorghe.

> De asemenea, Primaria din Oradea, Teatrul de Stat si Agentia pentru Protectia Mediului Bihor au intrerupt iluminatul arhitectural. Oradenii au fost invitati sa vina in fata Teatrului de Stat cu o lumanare aprinsa, pentru a atrage atentia asupra fenomenului incalzirii globale, informeaza Mediafax.
sidneygraf.jpg

UN PROIECT PLANETAR

Indemn ecologist: stingeti luminile, ajutati Terra!

> Potrivit site-ului EarthHour.org, programul „Earth Hour/Ora Pamantului” a fost initiat anul trecut la Sydney, in Australia, de organizatia World Wide Found for Nature.

> Ideea centrala a proiectului este ca reducerea consumului de energie electrica contribuie la scaderea cantitatii de energie produsa in centralele electrice pe carbuni, foarte poluante.

> Pe 29 martie 2007, la ora 20.00, peste doua milioane de locuitori din Sydney au stins luminile din case timp de o ora. La actiune au participat si 2.100 de companii, stingand luminile din sediile lor si incurajandu-si angajatii sa respecte initiativa.

PE INTUNERIC. Timp de o ora, orasul australian Sydney a renuntat la luminile sale feerice

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *