Pe orbita Pamantului sunt peste 20.000 de obiecte, majoritatea fiind deseuri produse de oameni in cursele spatiale.
Un nou satelit se va alatura armadei de sonde spatiale, resturi de rachete si alte obiecte care orbiteaza in jurul Pamantului. In loc sa actioneze ca un satelit de comunicatii sau de supraveghere a climei, acest satelit va urmarii toate gunoaiele orbitale.
Space Based Space Surveillance (SBSS) face parte din efortul Fortelor Aeriene din Statele Unite de a obtine mai multe informatii despre circa 20.000 de obiecte care se rotesc in jurul Pamantului, pe o orbita joasa. Lansarea este programata pentru data de 8 iulie.
De la o altitudine de 640 de kilometri deasupra planetei noastre, misiunea SBSS va completa sistemele radar de la sol si telescoapele care urmaresc multitudinea de obiecte, majoritatea gunoaie, care orbiteaza Pamantul. Sistemul spatial are avantajul ca nu este influentat de vreme sau alte restrictii. SBSS este chiar sincronizat cu rotatia planetei in asa fel incat trece prin acelasi punct, in jurul aceleiasi ore, in fiecare zi.
Informatiile colectate de noul satelit vor fi folosite pentru a determina traiectoria obiectelor si pentru a calcula sansele unor posibile coliziuni cu mai multe zile inainte. Proiectul a pornit in 2004 (cu mult inainte ca un satelit vechi al Rusiei sa se defecteze si sa se ciocneasca cu un satelit de comunicatii, in cursul anului trecut).
Inima lui SBSS este un telescop de 30 de centimetri, care functioneaza in spectrul vizibil al luminii si care poate fi orientat foarte repede pentru a urmari atat sateliti, cat si decolari si manevre orbitale.
Fortele Aeriene au cheltuit 535 de milioane de dolari pentru design, productia satelitului si a sistemului de la sol. Un contract pentru al doilea satelit de acest fel va fi semnat in cursul anului viitor.
Sursa: Realitatea TV