Gunoiul hunedorenilor va fi depozitat la Barcea Mare fara riscuri pentru oameni

S-au ars cu deseurile toxice ale timisorenilor
Gunoiul hunedorenilor va fi depozitat la Barcea Mare fara riscuri pentru oameni

Nu va polua apele si nici nu va imbolnavi populatia

Conducerea CJ Hunedoara ii asigura pe locuitorii zonei ca nici macar nu vor simti miros de gunoi

Gunoiul hunedorenilor va fi depozitat la Barcea Mare fara riscuri pentru oameni

Viitoarea groapa ecologica a judetului care va fi construita in localitatea Barcea Mare, la 20 de kilometri de Deva, nu implica riscuri pentru populatie si nici nu va afecta panza freatica sau alte cursuri de apa.

Asigurarile au fost date ieri de Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara ca raspuns la un memoriu ce a fost inaintat acestei institutii de mai multi cetateni din satele aflate in vecinatatea amplasamentului, acestia temandu-se ca proiectul va avea “un impact major” asupra starii de sanatate a locuitorilor din acea zona. “Nu exista colt al deponeului care sa fie la o distanta mai mica de 1.000 de metri fata de ultima locuinta. Nu trecem prin localitate cu masina de gunoi, nici macar cu o roaba de gunoi. Transportul se face pe un drum care este in afara oricaror localitati. Daca pana acum era o problema cu satul Barcea, ca treceam pe acolo, iata ca s-a gasit o solutie si pentru acest lucru”, a declarat Molot.

Statii de sortare si stocare
Presedintele CJ Hunedoara sustinecadeponeul ecologic va fi construit astfel incat sa nu existe pericolul infiltratiilor in panza freatica, iar gunoiul adus cu masinile va parcurge un proces tehnologic de sortare si stocare astfel incat mediul sa fie cat mai putin poluat. “Nimic nu mai ajunge in panza freatica, indiferent cat ar fi ea de sus. Se monteaza o prelata care nu lasa apa sa se infiltreze. Trebuie sa intelegem ca nu mai este groapa de gunoi pe care o stiam la Deva sau la Calan, este altceva. Langa ea se va face o statie de sortare si o statie de stocare. Totul se lucreaza cu respectarea normelor de mediu, civilizat”, a mai spus Mircea Molot.
Deponeul ecologic va fi realizat cu fonduri europene in valoare de 52 de milioane de euro printr-un proiect castigat de CJ Hunedoara si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI).

Proiectul prevede ca toate deseurile vor fi sortate si doar 30 la suta din masa totala de gunoi va fi depozitata. Sortarea gunoiului va pleca de la populatie, care va avea containere speciale pentru deseuri.

Planul initial prevedea construirea a doua deponeuri ecologice, in Valea Jiului si in partea centrala a judetului Hunedoara, dar, din cauza opozitiei consilierilor locali din orasul Petrila s-a decis ca proiectul sa continue cu un amplasament mai mare, in localitatea Barcea Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *