Executivul a aprobat, marti, o serie de Hotarari privind sprijinirea sectorului agricol
Guvernul a adoptat in sedinta de marti Hotararea privind aprobarea schemei de minimis „Ajutor specific compensatoriu acordat exploatatiilor vegetale inregistrate in sistemul de agricultura ecologica”. Operatorii inscrisi in sistemul de agricultura ecologica, aflati in perioada de conversie, beneficiaza de plati, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica. “Pentru anul 2014, suma alocata acestui sector, in conformitate cu prevederile HG 759 /2010 este de 7.098.000 euro. Intrucat pentru anul 2013 suma alocata sectorului de agricultura ecologica, pentru perioada de conversie, a fost de 4.098.000 euro, prin proiectul de Hotarare privind aprobarea schemei de minimis „Ajutor specific compensatoriu acordat exploatatiilor vegetale inregistrate in sistemul de agricultura ecologica”, operatorii aflati in perioada de conversie din anul 2013 vor fi platiti la un nivel de sustinere similar anilor 2012 si 2014. Schema are ca scop acordarea de plati suplimentare exploatatiilor vegetale cuprinse intre 0,30 ha – 5 ha si 5,1 ha – 20 ha, inregistrate in sistemul de agricultura ecologica. Bugetul total estimat al schemei este de 10.600.000 lei iar numarul maxim estimat de beneficiari este de 9.600”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, remis Curierului National. Valoarea ajutorului specific compensatoriu acordat prin schema de minimis se exprima sub forma unei subventii, potrivit art. 3, alin. (6) din Regulamentul de minimis in agricultura. Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis care se acorda potrivit prezentei Hotarari, este urmatorul: 1.180 lei, care reprezinta contravaloarea a 270 euro a compensatiei financiare a sumelor acordate in anul 2013, fata de anul 2012, operatorilor inscrisi in sistemul de agricultura ecologica – sectorul vegetal cu exploatatii cuprinse intre 0,30 ha – 5 ha, inclusiv; 845 lei, care reprezinta contravaloarea a 192 euro a compensatiei financiare a sumelor acordate in anul 2013, fata de anul 2012, operatorilor inscrisi in sistemul de agricultura ecologica – sectorul vegetal cu exploatatii cuprinse intre 5,1 ha – 20 ha, inclusiv.
De asemenea, Executivul a adoptat Hotararea de Guvern privind schema de minimis „achizitionarea de catre producatorii agricoli de berbeci de reproductie din rase specializate si de juninci din rase specializate”, act normativ care urmareste ameliorarea valorii genetice a septelului de animale din Romania. Beneficiarii schemei sunt: crescatorii de ovine/bovine, persoane fizice care detin certificat de producator emis potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatelor de producator; crescatorii de ovine/bovine, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale; crescatori de ovine/bovine, persoane juridice, precum si orice forme asociative cu/sau fara personalitate juridica constituite conform legii. Valoarea sprijinului financiar, care urmeaza a fi acordat incepand cu data de 2 decembrie 2014 sunt: maximum 2.500 lei /cap berbec de rasa specializata achizitionat in baza prevederilor prezentei hotarari; maximum 5.000 lei /cap juninca din rasa specializata achizitionata in baza prevederilor prezentei hotarari.
4,13 mil. lei pentru crescatorii de albine
Totodata, Guvernul a adoptat Hotararea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol”. Bugetul alocat pentru despagubirea crescatorilor de albine se ridica la peste 4,13 milioane de lei, iar sumele reprezentand ajutoare de minimis se vor plati incepand cu data de 2 decembrie 2014. Prin actul normativ adoptat se stabileste valoarea sprijinului financiar, dupa cum urmeaza: 4 lei/ familia de albine pentru o stupina de pana la 75 familii; 7,5 lei/familia de albine pentru o stupina cu peste 75 familii.
De asemenea, Guvernul a adoptat marti Hotararea de Guvern privind aprobarea schemei ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada ianuarie – august 2014 care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal. Actul normativ urmareste reducerea impactului economic asupra continuarii activitatilor agricole ca urmare a pierderilor suferite de catre producatorii agricoli din zonele calamitate de grindina, ploi torentiale, viituri, inundatii, infiltratii, vant puternic, caderi masive de zapada si inghet manifestate in perioada ianuarie – august 2014. Astfel, conform datelor furnizate Ministerului Agriculturii de catre Institutiile Prefectului din judetele afectate in perioada ianuarie-august 2014, suprafata agricola totala calamitata s-a ridicat la 141.568,33 ha, actul normativ in cauza urmand sa compenseze valoarea pagubelor produse la culturile/plantatiile afectate, prin acordarea de sume banesti in cadrul unei scheme de ajutor “de minimis” in conformitate Regulamentul (UE) nr.1408/2013 al Comisiei Europene din 18 decembrie 2013. Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis acordat pe cultura agricola/plantatie pomicola, viticola, este urmatorul: grau, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapita, orz, secara, triticale, ovaz, soia, orzoaica – 335 lei/ha; legume in camp, pepeni – 610 lei/ha; cartofi – 700 lei/ha; plantatii pomicole – 1.200 lei/ha; plantatii viticole – 500 lei/ha; sfecla de zahar – 400 lei/ha; lucerna, mustar, tutun – 250 lei/ha; capsuni – 300 lei/ha. Cuantumul a fost stabilit pe baza devizelor cadru de cheltuieli efectuate de producatorii agricoli, valoarea totala a ajutorului de minimis acordat unei intreprinderi unice neputand depasi suma de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, exercitiului financiar respectiv si doua exercitii financiare precedente.