Executivul a decis, in sedinta de miercuri, printr-o Hotarare de Guvern, reducerea alocarilor de cote de emisii de gaze cu efect de sera
„Cotele de alocare vor fi reduse conform vechii propuneri, proportional pentru fiecare instalatie in parte. Pana la o pronuntare a Curtii Europene de Justitie, suntem obligati sa ne conformam deciziei in vigoare a Comisiei Europene”, a spus ministrul.
Comisia Europeana a aprobat, in octombrie, pentru Romania, o cota de 75,9 milioane tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai putin cu 20,7 la suta fata de solicitarea Bucurestiului. Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, „plafonul” sau limita din cantitatea totala de CO2 pe care instalatiile ce intra sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera le pot emite, precizand numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare dintre acestea.
Romania a contestat decizia CE la Curtea Europeana de Justitie, la sfarsitul anului trecut. Romania solicita anularea deciziei CE de a reduce cu 20 la suta cotele de emisii de CO2, deoarece „decizia nu este sustenabila” si ar putea afecta, prin cresterea costurilor, investitiile de mediu pe care producatorii industriali sunt obligati sa le efectueze, a explicat Attila Korodi.
„Cel mai mult va avea de suferit industria energetica, unde costurile vor creste simtitor. Vor avea de suferit si industria cimentului, a sticlei si a hartiei. Ne temem ca producatorii privati vor lua decizia de a-si muta capacitatile industriale in afara Romaniei, deoarece piete ca Ucraina ar deveni mai atractive”, a subliniat ministrul.
Pe de alta parte, potrivit Euronews, Uniunea Europeana ar putea permite Romaniei si Bulgariei sa-si mareasca emisiile de gaze cu efect de sera, in cadrul planului de masuri cu privire la energie si clima, pe care executivul de la Bruxelles se pregateste sa-l prezinte public.
Sursa: e Transport