Hai sa colectam selectiv! Si tinem deseurile la primarie

Romania este una dintre codasele Europei la capitolul reciclare, fapt care ar atrage amenzi usturatoare din partea Uniunii Europene din cauza ca statul nu a reusit sa puna la punct „un sistem viabil” de colectare selectiva a deseurilor.colectare selectiva

Un proiect de colectare selectiva al Primariei Ploiesti a reusit sa convinga oamenii sa aduca hartie, sticla si plastic la cosurile special amenajate. Din pacate, daca pentru PET-uri s-au gasit cumparatori, hartia si sticla asteapta inca un pret mai bun.

Uniunea Europeana obliga Romania ca, pana in 2013, 60% din deseurile din ambalaje sa fie reciclate. „O tinta de domeniul fantasticului”, dupa cum apreciaza chiar un reprezentant al Ministerului Mediului, Mircea Cotosman.

In acest context, statul roman ar trebui sa gaseasca infrastructura potrivita pentru o eficienta colectare a deseurilor. „Cand au aparut acele tomberoane-clopot, intreba lumea de ce punem in acelasi camion sticla, plasticul si hartia. Pai nu trebuie sa ne ascundem dupa deget, nu protejezi natura daca, pentru a salva o tona de petrol, consumi doua tone de motorina”, explica directorul Urban Bucuresti, Dan Ceausescu.

Cam aceasta e situatia si la Primaria Ploiesti. „Industria nu este pregatita sa ofere un pret stimulativ pentru deseuri de hartie si sticla”, spune seful biroului Mediu din Regiei Autonoma de Servicii Publice Ploiesti, Viorica Avram. „E demobilizator, pretul e nesemnificativ. Pentru PET-uri a existat o subventie, cred ca ar trebui sa existe si pentru hartie si sticla”, completeaza Viorica Avram.

Acum, hartia colectata de la ploiesteni este depozitata de Primarie, neajungand la punctul de reciclare.

Brasov – exemplu de colectare

Directorul Urban explica problema. „Pentru a conta, trebuie sa ai cantitati mari de deseuri. Atunci cumparatorul iti va oferi un pret foarte bun, pentru ca stie ca ii aduci sute de tone”, spune Dan Ceausescu. El ofera ca exemplu proiectul Urban din Brasov. „Primaria ne-a dat spatiu, iar noi am plasat platforme pentru colectare selectiva. 100.000 de oameni au acces la aceste platforme. Ganditi-va la cantitatea pe care o colectam de la o comunitate asa de mare”.

In Brasov, fiecare familie a primit cate o cheie corespunzatoare numarului de platforma la care a fost alocat, accesul in platforma facandu-se numai pe baza de cheie. „Cum sa va explic? E ca diferenta dintre un butic si un supermarket”, spune Ceausescu.

Sulfina Barbu: „Zici ca suntem la Rataciti in Panama”

„Nivelul colectarii selective este destul de scazut”, crede si Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic. „Zici ca suntem intr-un concurs de genul „Rataciti in Panama”. Trebuie sa depasim numeroase obstacole si sa recuperam foarte mult intr-un timp foarte scurt”, a completat deputatul.

Colectare la sate, cu oamenii care primesc ajutor social

„In mediul rural stam foarte rau, dar nici la orase nu stam bine”, a apreciat fostul ministru al Mediului. „In contextul crizei economice, nu trebuie sa renuntam la proiectele de mediu. Acestea pot fi solutii anti-criza, deoarece pot crea locuri de munca, pot determina infiintarea de noi firme”.

Pentru colectarea in mediul rural, directorul Urban crede ca singura modalitate ca activitatea sa renteze este implicarea primariei. Un exemplu este folosirea persoanelor care primesc ajutor social in acest serviciu.

Sulfina Barbu are aceeasi opinie. „De ce sa le acordam subventii firmelor care colecteaza selectiv in mediul urban? Cred ca solutia cea mai buna este folosirea acelor oameni care primesc ajutor social, care ar putea sorta deseurile de la oameni”.

Institutiile de stat vor fi obligate sa colecteze selectiv

Anul trecut, din Casa Poporului au fost colectate 30 de tone de deseuri (20 de tone de hartie, 8,5 tone de plastic si 1,5 tone de sticla), arata directorul Eco Rom Amabalaje, Sorin Popescu. Este un program-pilot, iar urmatorul pas este extinderea programului la nivel national.

„Daca noi nu facem asta, atunci nu ar trebui sa avem pretentii de la populatie. Institutiile de stat ar trebui sa fie un model pentru colectarea selectiva”, spune Sulfina Barbu.

O lege in acest sens va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, in saptamanile ce urmeaza. „Sunt sigura ca va trece”, a spus Sulfina Barbu.

„Solutia este simpla. Trebuie sa acordam cinci minute din timpul nostru pentru colectarea selectiva. Pe de alta parte, trebuie sa lucram la sistemele de selectare si transport al deseurilor” – Sulfina Barbu

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *