Viata, redusa de la consum excesiv la fericire minimalista

LECTIA DE ECOLOGIE. Era o zi de weekend in 2008. Memorial Day sau Ziua Eroilor, in traducere. Venise primavara in Vermont, Statele Unite, si Joshua Becker si fiul sau de 5 ani s-au trezit cu noaptea in cap. Nu ca sa se bucure de primele raze de soare din acea primavara, ci pentru ca programasera curatenie generala in garaj. „Eu si sotia mea hotarasem sa ne petrecem weekend-ul de trei zile facand curat in toata casa”, povesteste Joshua. „Pana la urma, asta e ceea ce fac familiile, nu? Iar noi nu suntem prea diferiti de familia tipica”.alegere ecologica

In acea sambata, de la rasaritul soarelui, Joshua si fiul sau au inceput curatenia generala in garaj. Odata cu ei, vecinii au iesit sa planteze flori in gradina si sa tunda peluza.

Dupa patru ore, nici unii, nici altii nu terminasera treaba. Au luat cu totii o pauza, in care Joshua s-a plans de cat mai avea de lucru. Vecina, observandu-i frustrarea, a remarcat ironic: „Ah, bucuriile vietii de proprietar”, iar Joshua a raspuns ca i se pare ca pe masura ce acumuleaza mai multe obiecte, acestea ajung sa il detina.

Iar replica vecinei a cazut ca un trasnet ce avea sa ii schimbe cursul vietii pentru totdeauna. „Din cauza asta fiica mea a devenit minimalista”.

„N-aveti decat sa ma credeti ignorant, dar pana atunci nu auzisem cuvantul minimalist niciodata. De cum l-am auzit m-am dus la dictionar si dupa ce am aflat ce inseamna mi-am dat seama ca asta imi dorisem sa fac toata viata”. Apoi i-a aratat sotiei sale si ea a spus acelasi lucru. Si din acea primavara a inceput aventura minimalista a familiei Becker.

Familia tipic atipica

Joshua se descrie ca fiind un barbat tipic american. Dar de fapt nu e chiar asa de tipic.

„Imi aduc aminte ca primele zile ca minimalist au fost foarte incitante. Pur si simplu m-am aruncat intr-un nou stil de viata si am renuntat la cat mai multe lucruri din casa. A fost ca o eliberare. Au fost cateva zile in care ma trezeam cu noaptea in cap ca sa sortez lucrurile dintr-o camera. Traiam cu senzatia ca ni s-a permis sa traim viata asa cum inimile noastre visasera dintotdeauna, fata de viata pe care cultura noastra ne-o impusese”.

Sa nu credeti ca a renuntat la toate lucrurile din casa in cateva zile. Nu. Doar le-a triat si a renuntat obiectele si decoratiunile inutile, pe care le-a vandut sau le-a donat. Acesta a fost primul pas catre minimalism.

Si fiindca in sanul familiei sale nu era prea clar cum exact este un minimalist si ce trebuie el sa faca, Joshua si-a infiintat un blog unde a descris pas cu pas experientele prin care el si familia au trecut. In cateva luni din ce in ce mai multi oameni au inceput sa le urmareasca aventura si site-ul a devenit un nucleu pentru altii care gandeau si simteau la fel.

Pana si rudele, initial sceptice, au adoptat cel putin cateva principii minimaliste. „Nu cred ca ar admite vreuna dintre ele ca a devenit oficial minimalista dar sigur se afla pe acest drum”.

Teama de minimalism

Multor oameni le este teama de cuvantul minimalism. Se gandesc cel mai probabil la pereti goi, la lipsa masinii, la tricouri facute in casa si la nicio jucarie pentru copii, spune Joshua. „Dar minimalismul nu inseamna asta. Ai nevoie de un tip de minimalism rational, care sa ti se potriveasca. Pentru fiecare, experienta minimalismului va fi diferita pentru ca viata in sine este diferita. Principiile sunt flexibile si ar trebui adaptate valorilor fiecaruia”.

Noul stil de viata al familiei Becker a presupus nu numai renuntarea la obiectele inutile, ci si un nou mod de a gestiona banii. „A trebuit sa ne concentram mai putin pe acumulare de bunuri – acesta este un lucru greu si nu se poate realiza peste noapte. Inca ne gandim, eu si sotia mea, cum sa facem asta bine, tinand cont de faptul ca avem doi copii mici. E mult mai usor sa nu-ti mai iei tie lucruri, dar e mai greu sa nu le mai iei copiilor”.

Din aceste doua schimbari a rezultat o a treia: mai mult timp petrecut cu familia. Joshua Becker spune ca renuntand la multele obiecte inutile din casa a ajuns sa isi dedice timpul celor dragi, pentru ca nu mai era mereu ocupat cu intretinerea sau folosirea acelor obiecte. Odata cu mai mult timp liber a aparut si interesul pentru sport si pentru o viata sanatoasa. S-a atrenat pentru a participa la primul maraton. Iar familia a inceput sa manance mult mai sanatos.

„Ultimii doi ani, in care am trait ca minimalist au fost ca un maraton. Desi am decis sa devenim minimalisti, cultura din jurul nostru nu s-a schimbat. Mantra culturala a secolului XXI de a produce, a colecta, a consuma, continua sa fie un stil de viata generalizat. Si, desi niciodata nu m-as intoarce la acest stil de viata, exista zile in care am nevoie de un plus de autodisciplina. Te ajuta foarte mult, mai ales, cand, dupa o anumita perioada de timp, te uiti inapoi si iti dai seama ca ceea ce spun reclamele sunt numai minciuni. Sa alegi sa traiesti cu mai putin este de fapt o eliberare si e mai bine decat sa traiesti cu mai mult. Iar faptul ca viata ti se imbunatateste semnificativ este un element care te ajuta”, Joshua Becker, minimalist

Avantajele de a fi minimalist

* Mai mult timp liber
* Mai multi bani pentru ca sunt cheltuiti mai putini
* Mai multa libertate
* Mai putin stres
* Identificarea valorilor importante

Joshua Becker a identificat 27 de avantaje ale vietii de minimalist pe care le puteti citi pe blogul acestuia.

El vorbeste si despre dezavantaje, cel mai deranjant fiind ca trebuie sa fii mereu atent cum le vorbesti celor prinsi in cultura consumerismului si ca e nevoie sa ai multa rabdare cu ei.

„Este foarte stimulant si, in acelasi timp, o experienta modesta sa primesti mailuri de la oameni din jurul lumii care iti multumesc ca le-ai schimbat viata. Cred ca fiecare cauta un scop mai mare decat sine. Mi-ar placea sa stiu ca am facut o diferenta in viata cuiva”, Joshua Becker, minimalist

O alegere ecologica

Mai putin consum inseamna deci mai putine resurse consumate, deci mai putine pagube, crede americanul. Iar asta ajuta nu numai bugetul familiei, ci si mediul. Renuntand la excesele de tot felul (de la cele culinare la cele care tin de decorarea casei), familia Becker a descoperit ca sa iti doresti mai putin, inseamna de fapt sa ai mai mult.

„Avem de fapt nevoie de mult mai putine lucruri decat am crede. Cred ca excesele pe care le facem in viata ne ucid sufletele. Prea multe haine, prea multe jucarii, prea multe canale tv, prea multe masini. Prea multa mobila, prea multa tehnologie, prea multa mancare nesanatoasa, prea multe datorii. Minimalismul inseamna de fapt sa descoperi excesele din viata si sa renunti la ele. Inseamna ca intentionat sa promovezi lucruri pe care le valorifici si sa renunti la orice te distrage de la ele”.

Asa crede el, lume ar arata complet diferit. Ar fi mai putina foamete, saracie, poluare, gelozie. Ar fi mai multa fericire, pace si multumire in lume.

Mai liber, mai fericit

Joshua nu ar reveni la stilul de viata pe care il ducea inainte de acea zi de primavara din 2008. „Acum sunt mai fericit. Este ca si cum am primit permisiunea sa incepem sa traim viata pe care am vrut intotdeauna sa o traim”.

El considera ca a pierdut prea multti ani din viata concentrandu-se pe lucrurile neimportante si regreta ca a descoperit minimalismul cand deja trecuse de 30 de ani.

„Veti fi surprinsi de directa legatura dintre lipsa de timp si bunurile acumulate. Cu cat detii mai multe lucruri, cu atat ele iti detin timpul. Oamenii habar nu au cat de mult timp irosesc pe lucruri: muncesc sa castige bani, cauta anumite bunuri pe care sa le cumpere, fac cumparaturi, apoi intretin obiectele pe care le au, le repara, le depoziteaza, le folosesc etc. Astfel, oamenii pasesc intr-un cerc vicios al consumului. Dar de fapt ei au timp, au avut dintotdeauna, numai ca nu isi dau seama”.

„Alege ca tu sa dispui de timp, nu timpul de tine. Nu-l pierde prin acumularea de mai multe bunuri, ci foloseste-l intr-un mod util pentru tine. Inchide televizorul, calculatorul, telefonul mobil si iesi la o plimbare cu persoana iubita. Vei intelege la ce ma refer”.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *