Halda de steril de la CET Lignit este o sursa de poluare constanta pentru aradeni, activata de bataia vantului.

Halda de steril de la CET Lignit este o sursa de poluare constanta pentru aradeni, activata de bataia vantului.

Avertizare cod gri. Cam asa ar trebui sa fie emisa prognoza pentru fiecare zi cu vant. Nori cenusii de praf si cenusa se abat asupra cartierului Gradiste si a localitatilor limitrofe din nordul municipiului. Totul depinde de directia vantului. Sursa poluarii e halda de steril de la CET Lignit, intinsa pe 60 de hectare. Mai exact, e cenusa rezultata in urma arderii combustibilului care ne aduce caldura si apa calda in apartamente. Si ajunge in aer, o respiram si se coboara peste case.

Ultima, „ridicare” a fost la finele saptamanii trecute, cand au fost depasite cu mult valorile admise pentru cantitatea de pulbere in suspensie si nu se arata cer senin nici pe viitor. In acest moment, singura solutie aplicata pentru a reduce cantitatea de cenusa care se ridica in atmosfera este udarea haldei de steril. Doar ca sistemul de irigatie este asigurat doar pentru 30% din suprafata, cam 18 hectare. Restul ramane la mila Celui de Sus.

Teoretic sansa ca cenusa sa fie spulberata peste oras ar trebui sa fie anulata in anul 2015. Cel putin asa sustin reprezentantii Primariei. Exista un proiect de investitii, un plan de actiune aprobat de Ministerul Mediului, in care se prevede inchiderea treptata a compartimentelor haldei de steril. Primul ar trebui, cel putin teoretic, sa fie inchis la finele anului 2012, urmand ca in anii ce urmeaza sa se inchida sau sa se suprainalte si celelalte. Sansa ca dupa 2015 cenusa sa se mai ridice peste oras ar deveni astfel minima.

Totul este, insa, numai teorie, pentru ca deocamdata nu au inceput lucrarile pentru inchiderea vreunui compartiment.

„Termenul limita e finele anului 2012. Pana atunci mai sunt cateva luni. Banii pentru aceste investitii sunt prevazuti in bugetul societatii care a primit aprobarea CLM”, sustine Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei.

CET pus la plata

Dupa ultima depasire a valorilor admise a fost emisa o noua nota de constatare „Am solicitat luarea unor masuri pentru a reduce nivelul poluarii si cautarea unor solutii viabile care sa rezolve problema haldei de steril”, a declarat Monica Jitariu, sefa Garzii de Mediu. Pana acum au fost date 3 sanctiuni contraventionale ale Garzii de Mediu. Sumele pe care CET Lignit trebuie sa le plateasca se ridica la peste 150.000 lei.

Pana ce vor fi gasite solutii viabile, halda de steril va continua sa creasca si va ramane o sursa de poluare constanta inca multi ani. Peste care cartiere se va abate nu tine decat de bataia vantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *