Halda de steril din Mateesti, stabilizata

0
424

Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord, din comuna Mateesti, judetul Valcea, s-a oprit pentru moment. Aceasta a distrus, in februarie si martie, opt gospodarii din satul Turcesti si mai multe hectare de teren agricol.

VALCEA. Radu Renga, prefectul judetului Valcea, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca ultimele masuratori facute in zona alunecarii demonstreaza ca halda s-a stabilizat. „Masuratorile din ultima perioada arata ca alunecarea s-a oprit pentru moment, sterilul nu a mai inaintat cu nici un centimetru, nici catre case, nici catre albia paraului Taraia”, a declarat prefectul Renga.

Nicolae Stanisor, primarul comunei Mateesti, sustine ca alunecarea de teren se afla la o distanta de 50 de metri de prima locuinta din satul Turcesti si la 15 metri de cursul paraului Taraia. „Sterilul nu a mai inaintat deloc in ultima vreme. Probabil ca s-a stabilizat, pentru ca nu a plouat in zona. Problema e ca, deocamdata, nu s-a stabilit cine le va face casele celor opt familii care au fost evacuate. Familia Golescu, ultima evacuata, a primit un ajutor de 2.500 de lei, din partea primariei, si unul de 6.000 de lei, de la consiliul judetean. Noi am facut documentatia pentru Golescu, sa o trimitem la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse pentru a primi ajutor ca si celelalte familii”, a spus Stanisor.

Edilul a precizat ca in zona mai sunt 15 locuinte amenintate de steril, in cazul in care alunecarea va continua. „Trebuie gasita o modalitate prin care sa fie oprita definitiv alunecarea, pentru ca a distrus terenuri si locuinte. Alunecarea de teren a acoperit, din februarie pana in prezent, 13 hectare de teren agricol, a distrus drumul din zona, opt gospodarii si mai multe fantani. Valoarea aproximativa a pagubelor produse este de 300.000 de lei”, a apreciat Nicolae Stanisor. 16 persoane au ramas fara acoperis deasupra capului, dupa ce casele lor au fost distruse de halda de steril. Una din cele opt familii ramase fara locuinte a fost cazata in gradinita din localitate, alta a avut, din fericire, o a doua locuinta, iar restul s-au mutat la rude.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.