Comisarii de la Mediu, suparati din cauza indolentei primarilor

Indolenta si neimplicarea edililor locali in actiunile de salubrizare a comunelor ii obliga pe comisarii Garzii de Mediu Gorj sa initieze actiuni de control. Ovidiu Ilie, comisarul-sef al institutiei, este foarte suparat pe majoritatea primarilor din judet.

GORJ. Maldare de gunoaie pe marginea drumului, sticle de plastic si resturi menajere la capetele podurilor sau pe malurile raurilor sunt imagini des intalnite in comunele din Gorj. Curatenia in localitatile judetului a lasat mereu de dorit, iar edilii locali nu se implica in actiunile de salubrizare, a spus Ovidiu Ilie, comisarul-sef al Garzii de Mediu Gorj. „De trei ani, de cand sunt la conducerea acestei institutii, am aplicat sute de amenzi pentru lipsa curateniei in comunele gorjene. In toate localitatile exista astfel de probleme si cel mai tare ma supara indolenta primarilor in ceea ce priveste curatenia de pe marginea drumurilor, de la capetele de poduri si de pe cursurile de apa. Ar trebui luate masuri drastice. Probabil ca ar trebui amendati direct primarii, poate asa s-ar invata minte”. Potrivit lui Ovidiu Ilie, una dintre cele mai murdare comune din Gorj este Scoarta, comisarii de mediu aplicand anul trecut primariei locale amenzi de peste 100.000 de lei.

Mai mare rusinea

Actiunile de verificare a primariilor din judet in ceea ce priveste salubrizarea vor demara saptamana viitoare. Conducerea Garzii de Mediu Gorj le-a trimis adrese primarilor, in care le-a cerut sa respecte normele legii. „Este mai mare rusinea sa treci cu masina spre Valcea si sa vezi pe marginea drumului numai gunoaie, pungi aruncate la intamplare, sticle, hartii. Este de datoria primarului sa-si puna oamenii de la salubrizare sa stranga gunoaiele de pe teritoriul localitatilor. Dar, de cele mai multe ori, lenea este mare si nu se face nimic. Ii amendam, apoi ei contesta sanctiunea, nu-si fac in continuare treaba si timpul trece”, a precizat Ovidiu Ilie.

In perioada urmatoare, echipe alcatuite din comisarii Garzii de Mediu Gorj vor merge in judet pentru a verifica in localitati curatenia. Printre primariile amendate de garda in ultimii trei ani se numara: Scoarta, Ticleni, Targu Carbunesti, Rovinari, Motru, Matasari si altele.

Amenzi de peste 380.000 de lei in martie

In luna martie, comisarii Garzii de Mediu Gorj au aplicat zece sanctiuni a caror valoare totala depaseste 380.000 de lei. Cea mai mare sanctiune a fost primita de DSC Rovinari, pentru neregulile gasite la groapa de gunoi, iar Institutul de Studii si Proiectare Hidroenergetica (ISPH) a fost amendat cu 50.000 de lei pentru ca nu a respectat conditiile impuse de autorizatia de mediu. UATAA Motru, o uzina de apa si agent termic din municipiul gorjean, a fost amendata cu 60.000 de lei din cauza ca nu avea autorizatie de mediu pentru activitatile desfasurate. „In luna martie, am efectuat 14 controale planificate si 46 neplanificate. Am verificat complexurile energetice, SNLO, Mina Lupoaia, Cariera Rosiuta. Am primit mai multe sesizari de la cetateni, am avut si controale tematice”, a spus Ovidiu Ilie.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *